Weggegooid geld

in het Eper onderwijs...

De openbare lagere scholen in de gemeente zijn sinds 1 januari ondergebracht in de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Epe. De Stichting heeft een kantoorpand gehuurd aan de Beekstraat waar een aantal beroepskrachten en managers zich zonder twijfel met de meest goede bedoelingen bezighouden met het openbaar onderwijs in de gemeente. Om de wereld kond te doen van deze organisatorische veranderingen heeft de stichting grote borden met het eigen logo bij het eigen kantoor en de negen aangesloten scholen geplaatst.

Ik blijf grote bedenkingen houden tegen dit soort schaalvergroting. Het is bovendien raadselachtig waarom overkoepelende stichtingen zoveel moeite doen om zelf bekend te worden. Je ziet het bij gefuseerde ziekenhuizen, bij verzorgingshuizen (De Klaarbeek is volgens het bord bij de ingang ook gedegradeerd tot 'een locatie'). Het heeft allemaal te maken met de zogenaamde professionalisering van de organisatie. Of de schaalvergroting met de glimmende borden het niveau van de dienstverlening verhoogt, durf ik sterk te betwijfelen. Wel staat vast dat het extra personeel, de aanwas van managementlagen en de aanschaf en het onderhoud van dergelijke blinkende communicatie-uitingen een hoop geld kost.

Wat schieten de kinderen er mee op dat er een bord met een nieuw logo voor de gevel staat? En zal het de ouders werkelijk een zorg zijn of er een overkoepelende organisatie achter de school van hun kind zit? Volgens mij had de tijd, moeite en het geld beter in de kwaliteit van het onderwijs gestoken kunnen worden. Daar draait het toch allemaal om?

Ik ben overigens wel benieuwd hoe lang deze scholen in één stichting verenigd blijven. Nu al wordt steeds duidelijker dat schaalvergroting slecht is voor de dienstverlening en onnodig veel geld bij het management blijft hangen. Wedden dat over een paar jaar uit onderzoek blijkt, dat oude structuur met kleine organisaties van afzonderlijke scholen veel beter voor zowel het onderwijs als de efficiency blijkt te zijn?

Ik hoop dat het inzicht snel komt, want we kunnen erop wachten dat de stichting binnen de kortste keren gaat uitdijen. Natuurlijk gaat binnenkort uit eigen onderzoek blijken dat er meer managers en meer communicatiedeskundigen nodig zijn om het doel te bereiken. En ondertussen blijven burgers en ouders in de krant lezen dat het niveau van het onderwijs achteruit hobbelt. Ach... dan komen er zonder twijfel weer meer managers en communicatiedeskundigen bij die het tij gaan keren.

Leve de professionalisering!

Andere verhalen over de Stichtingen Opo en PrOo:
- Schaalvergroting in het onderwijs Epe
- Opnieuw de Stichting Opo
- Waarschuwing tegen schaalvergroting in het onderwijs

© Harold Makaske 12 juni 20072250 - Hoofdstuk: 10. Epe