Jan Paasman schrijft over kroeg en cultuur

In het boek “Gastvrij Epe. Geschiedenis van de oude brouwerijen, herbergen, hotels en cafés in het dorp Epe” neemt Jan Paasman de lezer mee op een historische kroegentocht langs cafés, brouwerijen, herbergen en hotels.

Jan neemt een slok van zijn koffie aan de stamtafel van De Posthoorn voordat hij begint te vertellen over zijn nieuwe boek. Twee jaar lang dook hij in oude kranten, documenten en archiefdozen. Hij voerde talloze gesprekken met inwoners van Epe over hun herinneringen aan de lokale uitspanningen en vond interessante illustraties.



Het project, dat begon als een reportage over De Posthoorn, is uitgegroeid tot een historisch overzicht van het uitgaans- en sociale leven in Epe door de jaren heen. “Eigenlijk gaat het boek niet alleen over cafés, herbergen en hotels. De geschiedenis van het dorp is letterlijk in de horeca van Epe geschreven. Tot 1971 werden de Gemeenteraadsvergaderingen in wisselende zalen in het dorp gehouden."

Het 140 pagina´s dikke en op groot formaat uitgegeven boek is dan ook meer dan een droge historie van een bedrijfstak in het dorp. Het is het boeiende verhaal over het culturele leven in Epe. "Het sociale leven voltrok zich in gelegenheden als Het Wapen van Epe, 't Waeghuys en ´t Hof van Gelre. Veel verenigingen en organisaties kwamen daar bijeen. Maar de eigenaren ontplooiden ook zelf veel initiatieven. Epe kreeg bijvoorbeeld voor de oorlog al een bioscoop.”

De schrijver deed het onderzoek samen met Evert de Jonge van Ampt Epe. Daarbij werden ze ondersteund door streekarchivaris Gerrit Kouwenhoven. “We zijn er in geslaagd om een aantal nieuwe feiten over de Eper geschiedenis boven water te krijgen.” Aanvankelijk wil hij daarover eigenlijk niks zeggen, maar na aandringen en een extra kopje koffie verklapt hij dat ze bijvoorbeeld een document uit het begin van de vijftiende eeuw hebben gevonden waarin wordt gesproken over een Eper herbergier. Het is slechts een van de ontdekkingen.


Jan Paasman overlegt met Jacques Holthuis over de historie van De Posthoorn

Uit het boek blijkt dat het kroegleven in Epe een regiofunctie had. De Eper cafés dankten hun bestaansrecht vooral ook aan de militairen van Legerplaats Oldebroek, toeristen en bezoekers uit andere dorpen. “Het is ook interessant dat het uitgaansleven door de tijd heen steeds veranderde. In het begin van de twintigste eeuw speelde het dorpsleven zich af in gelegenheden als ´t Hof van Gelre en Het Wapen van Epe. De Epenaren ging daar niet alleen uit, maar ook het verenigingsleven speelde zich daar goeddeels af. Ik kan geen zaak noemen die op dit moment een vergelijkbare sociale functie heeft.”

Naast teksten wist hij ook veel nog nooit eerder gepubliceerde foto´s en interessante illustraties op te sporen. Daarbij komt zijn kennis als fotograaf goed van pas. “Ik heb bijvoorbeeld oude glasnegatieven digitaal gefotografeerd en bewerkt, waardoor de kwaliteit van de foto´s beter is dan ooit tevoren”, zegt Jan met bescheiden trots.



Gastvrij Epe. Geschiedenis van de oude brouwerijen, herbergen, hotels en cafe´s in het dorp Epe is vanaf 3 november verkrijgbaar bij Bruna en Boekhandel Bosch.

Het boek is gebonden in een harde kaft en bevat veel illustraties. De opmaak is verzorgd door het Eper bedrijf Beco DTP Productions.

In het boek staan ook bijdragen van Evert de Jonge over de brouwerijen in Epe en wijlen G.S. van Lohuizen over Café De Swaan.

© Harold Makaske 2 oktober 20091908 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten