Bauke Liefers: Ik lijd aan positieve eigenwijsheid

Hij is zesendertig en woont in ´t Slath. Vrijdag presenteert hij zijn tweede boek “Die ene dag”. Een gesprek met Epenaar Bauke Liefers.

“Ik lijd aan positieve eigenwijsheid”, zegt de schrijver. Hij heeft al twaalf jaar Multiple Sclerose, kortweg MS. Eigenlijk wil hij daar helemaal niet over praten, maar het is onmogelijk om zijn verhaal op te schrijven zonder bij zijn ziekte stil te staan.

20091005-9I0X3455.jpg

Het begon in juli 1997 op het strand in zuid Frankrijk. Daar lag hij met zijn toenmalige Franse vriendin. Hij werd wakker en kreeg last van extreem fobische klachten. Het duurde tot begin 1999 voordat hij de diagnose MS kreeg te horen. In het kort schetst hij een weg langs diverse artsen, instellingen met als dieptepunt zijn opname in ziekenhuis De Wezenlanden. “Ik ging kei en keihard achteruit en kon niet meer eten en drinken.” Sondevoeding hield hem in leven. “Dat is echt heerlijk met de kerstdagen. Echt smakelijk voedsel. Gelukkig had ik geen tijd om dood te gaan.”, zegt hij met veel relativerende zelfspot.

Tot de bewuste vakantiedag in 1997 was er niets aan de hand. Hij groeide op in Hattem, werkte in een videotheek in Wezep en woonde in Hattem en Zwolle. Nu woont hij in ’t Slath in Epe. Ondanks zijn beperkingen laat hij zich niet uit het veld slaan. Hij begon met schrijven. “Mijn teksten gingen per ongeluk op gedichten lijken. Ik publiceerde zo nu en dan in De Assendorper, een weekblad in Zwolle.” In 2005 publiceerde hij zijn eerst dichtbundel. Trots vertelt hij dat de exemplaren van “De zoektocht” letterlijk de wereld over gingen.

20091005-9I0X3469.jpg

Op dit moment is zijn ziekte redelijk stabiel en hij weet heel goed wat hij wil. Van achter de computer onderhoudt hij contacten met vrienden in de hele wereld. Hij wijst met trots op een foto in een lijst. Een beeld van hem met een vriendin. “Zij heeft jaren in de VS gewoond en is nu weer terug. Ze komt regelmatig op bezoek.” Ook als het over zijn nieuwe boek gaat, is hij duidelijk: “Ik heb hier jaren aan gewerkt en hoop op een groot lezerspubliek. Eventuele verdiensten zijn leuk, maar absoluut bijzaak. Het gaat mij erom dat mijn teksten gelezen worden.”

20091005-9I0X3483.jpg

En vrijdagavond om 19.15 uur resulteert zijn ongelofelijke doorzettingsvermogen in de presentatie van “Die ene dag”. In de Middenstip overhandigt hij de eerste exemplaren aan medewerkers van drukkerij Hooiberg-Haasbeek. “Zij hebben de uitgave financieel mogelijk gemaakt. Mijn nicht Tamara Kalter-Liefers maakte illustraties en de Epenaar Mineke Booij verzorgde de fotografie.” Stonden in zijn eerste uitgave uitsluitend gedichten, zijn nieuwe boek bevat daarnaast ook enkele verhalen.

“Die ene dag” is vanaf zaterdag verkrijgbaar bij de boekhandels in de regio. Van zijn eerste boek “De zoektocht” zijn ook nog enkele exemplaren te koop.

Harold Makaske 5 oktober 20091861 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten