Op de fiets achter het Eper nieuws aan

Terwijl hij poseert voor een foto gaat zijn pager af. “Rookdetectie Juliana Ziekenhuis Apeldoorn. Prio 2”, zegt hij gedecideerd. Aan het woord is Robin Wagenvoort de tienjarige webmaster van de nieuwssite epe-info.nl.

De redactie van epenaren.nl kregen een e-mailtje. Of de redactie aandacht zou willen besteden aan hun website. “Wij zijn een vriendengroep bestaande uit tieners in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar, die op onze eigen manier het nieuws in en over Epe willen brengen.” Zo’n berichtje wekt natuurlijk onze nieuwsgierigheid en dan is een afspraak snel gemaakt.

Hij staat te wachten op het kerkplein. Robin kijkt zelfverzekerd onder de klep van zijn pet als ik hem een hand geef. Hij zet zijn fiets op een straatbank en poseert alsof hij dat dagelijks doet.

20091008-9I0X3817.jpg

“Ik ben al een paar jaar geleden met de site begonnen. Toen was het een website met algemene informatie over Epe, maar dat begon snel te vervelen. Daarom heb ik een paar maanden geleden een grote update gedaan en nu is het site over hulpverlening en natuur.”

Robin is van jongs af aan geïnteresseerd in brandweer en wil dat werk met zijn site onder de aandacht brengen van meer mensen. Zijn toekomstplannen zijn dan wel verrassend: “Ik wil ambulance chauffeur worden.” Waarom geen brandweerman? “Nou kijk, het is mooi om een brandje te blussen, maar je moet als brandweerman ook lijken uit een auto halen. Dat hoef je als ambulancechauffeur niet, want dan ben je assistent van de ambulance verpleger.”

Over de site zegt hij: “We gaan ons richten op branden, arrestaties, inbraken en ongelukken.” De site is nu ongeveer twee maanden online in de huidige vorm. Hoeveel branden hebben jullie al op de site staan? Hij denkt na en antwoord dan: "nul. Er zijn niet zoveel branden in Epe. Maar het wordt nu weer kouder. De kachels gaan weer aan en dan krijg je weer schoorsteenbranden.” Er staan al wel twee berichten over ongevallen online. “Van één was ik getuige.”

Robin is goed uitgerust met een stoere fiets, een fototoestel en een pager waarmee hij wordt gewaarschuwd over alle 112 berichten van de Noord Veluwe. “Die hebben we gekocht bij een brandweerwinkel op internet.” Maar wat doe je als er een brand is terwijl je op school zit? Beteuterd: “Op school mag de pager niet aanstaan. Tja dan kunnen we er niet naartoe. Dus schrijven we alleen een berichtje zonder foto’s. Dat is dan wel jammer. Maar buiten schooltijd kijk ik direct op internet waar het adres is en dan ga ik er op de fiets naartoe.”

20091008-9I0X3835.jpg

Robin heeft de hulp van een groepje tieners. Momenteel bestaat de redactie uit zes jongeren. “We zitten allemaal op de W.G. v.d. Hulstschool, behalve Jordy. Hij zit op de Noordgouw.” Er is een duidelijke taakverdeling. Robin coördineert alles, Jordy Abels (14) is belast met de sollicitaties die via de site binnen komen, Julian Huisman (10) is gespecialiseerd in de natuurfotografie en Peter Blawit (10) schrijft het nieuws en heeft een videocamera. Dan zijn er nog fotograaf en werknemer Sander Heiligenberg (11) en werknemer Alexandra Abels (11)

Aanstaande zaterdag is er een eerste officiële redactievergadering. “Tot nu toe bespraken we de zaken op het schoolplein, maar zaterdag gaan we echt vergaderen. Dan beginnen we echt.” Naast hulpverlening en natuur doen ze vanaf zaterdag ook verslag van grote evenementen. “Alleen maar de grote zoals Jan Smit en Gerard Joling op de markt. Niet de kleine dingen.”

Dan moet ook het aantal bezoekers van de site gaan stijgen. “Momenteel schommelt dat tussen de tien en dertig per dag”, zegt hij als voor de derde keer zijn pager afgaat. Ik wil Robin niet verder ophouden. Hij moet nodig weer achter het nieuws aan.

Ik beloof hem dat wij zullen helpen om zijn site bekender te maken en het bezoekersaantal op te schroeven. Deze collega’s verdienen dat. Dus klik hier!

© Harold Makaske 8 oktober 2009 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten