De gotspe van de vrije postmarkt

zwalkende politiek...

Volgend jaar moet er concurrentie komen op de postmarkt. Dat moet het mogelijk maken ook de verjaardagskaarten moeten door verschillende bedrijven te laten bezorgen. Het idee is dat de vrije markt leidt tot betere service en lagere prijzen.

We weten onderhand dat het die hoop illusie is. Neem de energiesector. Daar heeft de vrije markt alleen maar geleid tot enorme problemen voor de consument en bizar hoge beloningen bij de top. En van echte concurrentie is ook niet lang meer sprake, want de twee grootste partijen willen zo snel mogelijk fuseren.

De politiek is blijkbaar ook een beetje wakker geworden. Daarom zijn er in de Kamer diverse amendementen ingediend. Zo moeten de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers worden gewaarborgd. Zo mag de prijs van een gewone brief niet zomaar worden verhoogd. En er ligt een amendement om de voorkomen dat TNT andere bedrijven uit de markt drukt. Kortom: dat wordt dus een hele vrije markt!

Dit gestruikel over de drempel van de vrije markt toont aan dat een vrije markt creŽren voor ex-overheidsmonopolisten met voor burgers essentiŽle diensten en producten gewoon niet werkt. Natuurlijk gaan er weer fusies komen en natuurlijk constateert de NMa dat er prijsafspraken worden gemaakt. Op sommige terreinen in de economie werkt het liberalisme niet en is de burger gebaat bij ťťn bedrijf die door de overheid zeer strak wordt gecontroleerd. Als de gefuseerde NUON-Essent in de nabije toekomst door een buitenlands bedrijf worden overgenomen, schreeuwt men hier weer moord en brand. Mijn advies: politici spaar nu uw stembanden, want die gaat u over enkele jaren heel hard nodig hebben.

© Harold Makaske 27 april 20071197 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten