De slappe knieŽn van Europa

inzake Turkije...

Vandaag is bekend geworden dat Europa de onderhandelingen met Turkije gaat uitbreiden. Waarschijnlijk gaat het om de onderwerpen: economische en monetaire zaken, statistieken en bepaalde financiŽle kwesties.

In december werden de onderhandelingen volkomen terecht stilgelegd omdat Turkije nog steeds weigert om Cyprus te erkennen en omdat het niet goed gaat met de mensenrechten in Turkije.

Hebben de Turken ondertussen Cyprus erkend? Gaat het nu beter met de mensenrechten in Turkije? Nee hoor... Europa heeft gewoon slappe knieŽn. Met zo´n slappe opstelling weet je toch zeker dat de Turken hun schouders ophalen? Als dit zo doorgaat dan kun je erop rekenen dat Turkije gewoon lid wordt in 2015 of 2017.

Waarom hebben Europese politici volstrekt geen ruggengraat? Afgelopen zondag zag ik een programma waarin een discussie plaatsvond over de rol en invloed van Pim Fortuyn. Eťn van de aanwezigen merkte daar geheel terecht op, dat de Nederlandse politici geen lef en ruggengraat hebben. Op moment dat een standpunt ook maar iets afwijkt van hetgeen de eigen achterban zou kunnen verwachten, wordt teruggekrabbeld. Die houding schept ruimte voor mensen als Geert Wilders en Pim Fortuyn. Je hoeft het helemaal niet met ze eens te zijn om toch te concluderen dat ze niet bang zijn om controversiŽle dingen te zeggen. Een goede politicus durft ook een slechte boodschap te brengen. Dat blijkt echter in Europa ook heel moeilijk te zijn. De Turken kunnen de vlag weer uitsteken. Het lidmaatschap van de EU komt er zeker aan.

© Harold Makaske 8 mei 2007 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten