Reactie op column Veluws Nieuws

over afval...

"U heeft vorige week een stukkie geschreven in Het Veluws Nieuws over die rommel hè? Nou ik wil zeggen dat ik het roerend met u eens ben. Ik woon in Vaassen en ze steken hier ook de vuilnisbakken in de brand en vernielen de omgeving. Zelf wil ik graag een stukkie in de krant schrijven, maar dat mag niet van mijn man omdat hij bang is voor de jongeren en dat de gemeente tegen ons wordt. Maar ik heb al een paar keer aangifte gedaan bij de politie en die doen niets. Ook die Post die de jongeren in de gaten moet houden, doet niets. Dat is zelf net zo´n kwajongen. Staat een beetje te kletsen en te voetballen, maar optreden? Ho maar! Ze staan te dealen. De omgeving ligt hier helemaal vol met wietzakkies. Het is een schande! Ik mag dus geen stukkie schrijven van mijn man, maar ik wil toch zeggen dat ik het helemaal met u eens ben! Ja... ik ken je nog wel, want je reed vroeger pony samen met mijn zoon. Nou goedendag dan maar..."

Aldus een mevrouw die mij belde naar aanleiding van deze column in Het Veluws Nieuws.


Strafprikkers
De gemeente stelt ieder jaar nieuwe prioriteiten voor het handhaven van wetgeving vast. Voor 2007 staan onder andere de volgende speerpunten op het programma: recreatieondernemingen (kamperen bij de boer), bouwen zonder vergunning, veiligheid bij verleende bouwvergunningen, aanwezigheid gok- en speelautomaten, overhangende takken, informeren/controleren agrariërs en overlast door storten afval.

Wat mij betreft krijgt het storten van afval een hoge prioriteit. En dan heb ik het niet alleen over het grootschalig storten van afval in de natuur, maar vooral over het laten slingeren van de eigen troep in het dorp. Wie in het dorp door de parken en het KC van Neslaantje loopt, moet zich regelmatig slingeren tussen het afval door. De ‘oogst’ van afgelopen week bestond naast het standaardassortiment van patatbakjes, blikjes, flesjes, veel afval van softdrugs uit kapot geslagen plastic stoelen en een vernielde fiets. Soms krijg je meer het idee dat je in het voorportaal van een vuilnisbelt bivakkeert in plaats van in de dorpsnatuur.

Het is schandalig dat vooral jongeren te beroerd zijn om hun afval in de vuilnisbakken te gooien. Bij de bekende hang- en lunchplekken in de Eper parken hangen vuilnisbakken, maar die worden zelden gebruikt. Burgers die de jongeren aanspreken op de troep die ze veroorzaken, krijgen een grote mond.

Deze smeerboel is geen visitekaartje voor Epe. Toerisme en recreatie zijn belangrijke economische peilers voor het dorp en daarbij is de uitstraling van het dorp van groot belang. Het lijkt mij verstandig dat de gemeente keihard gaat optreden tegen deze dorpsvervuiling. Het zou ook goed zijn als het onderwijs daar een rol bij gaat spelen. Zij hebben een verantwoordelijkheid voor het gedrag van hun leerlingen. Ouders én scholen hebben een taak om jongeren te leren bewust met hun leefomgeving om te gaan.

Wat mij betreft komt er een keihard lik op stuk beleid. Dat betekent niet een geldboete of een doorverwijzing naar bureau Halt. Steeds meer scholieren hebben een bijbaan en geld is vaak geen probleem en wordt dus niet gezien als strafmaatregel. Ook de huidige softe aanpak blijkt niet te werken. Nee, jongeren die betrapt worden, krijgen wat mij betreft felgekleurd hesjes aan met daarop in grote letters ´strafprikker´. Daarmee moeten ze een paar uur afvalprikken in het dorp. Bij voorkeur ook in de buurt van hun school. Ik denk dat ze heel snel genezen zijn als ze op deze manier voor gek voor hun vrienden en vriendinnen. Dat zal ze leren!

© Harold Makaske 2 juli 20071456 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten