Filmtip: Manufactured Landscapes

Indringend portret van de industrialisatie...

Het is al weer een week geleden dat ik deze documentaire zag. Manufactured Landscapes is een film over het werk van de fotograaf Edward Burtynsky.

Hij legt met de camera het industriŽle landschap in vooral China vast. De film begint met een lang shot waarin je wordt meegevoerd door een eindeloos lijkende fabriekshal waar over honderden meters mensen aan lopende banden ventilatoren, strijkijzers en andere elektronica assembleren.

Hoewel de film met name over de door de mens gecreŽerde omgeving gaat, vielen mij met name de scenes op waar enerzijds de mens als een radar in de industrialisatie wordt getoond en anderzijds als overlever tussen het afval van onze beschaving wordt geportretteerd.

Hoewel de filmer en fotograaf waardevrij de werkelijkheid wil vastleggen, ontkom je niet aan het benauwde gevoel dat de mens een tandwieltje is in de radar van de economie. Je wordt er in ieder geval niet vrolijker van. Toch zou iedereen dit moeten zien.

Films die we in de komende tijd zeker nog willen zien:
Die Fšlscher
Het waargebeurde verhaal van een groep vervalsers die in de jaren dertig door de nazi's worden gedwongen buitenlands geld te vervalsen.

Earth
Uniek en adembenemend portret van onze planeet, die de immense schoonheid en diversiteit van de aarde laat zien.

Sicko
Schokkende documentaire over het gezondheidsstelsel van Amerika, waar zelfs verzekerde patiŽnten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben (iets wat ons volgens mij over niet al te lange tijd ook staat te wachten met de huidige macht van de verzekeraars).

© Harold Makaske 2 december 20071095 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten