Klaar met het jaar 2007

kleine terugkijk...

2007 was een mooi jaar met veel gezondheid, veel plezier, interessante reizen naar Hong Kong en Rome, de komst van Quiby en interessante fotografie: een goed bezochte fototentoonstelling over Opa!, een gave fotoreportage in Landleven en een leuk project over de samenwerking Turken en Nederlanders.

Maatschappelijke vervlakking
Waar ik mij aan erger is de steeds maar toenemende oppervlakkigheid van de maatschappij. Het nieuws lijkt wel gedomineerd te worden door geflipte types als Paris Hilton, Britney Spears en Amy Winehouse. Ook de media-aandacht voor Geert Wilders is volkomen overdreven. Zijn er werkelijk geen belangrijkere dingen aan de hand in de wereld? Ik durf te wedden dat Paris Hilton alleen al meer media-aandacht heeft gehad dan de doorrottende oorlog in Darfur. Een bedenkelijk symptoom van de decadentie van onze maatschappij.

En het bizarre is, dat in de media regelmatig de vraag wordt gesteld waarom er toch zoveel aandacht aan deze geflipte figuren wordt besteed, terwijl blijkbaar nooit de vraag bij de journalisten en columnisten opkomt of het wellicht niet een idee is om deze onzin gewoon meer in perspectief te plaatsen.

Zelf heb al een tijd terug besloten om niet meer te schrijven over de provocaties van Wilders. Ik vind het geblaat volkomen ongeloofwaardig en vind het zonde van mijn tijd om er telkens op te reageren. Dat zouden de media ook moeten doen. Niet compleet negeren, maar in perspectief plaatsen. De opmerkingen in een kolommetje op pagina zeven zetten in plaats van de opening van de krant met een schreeuwende kop. En waarom al die aandacht op televisie terwijl de hoofdrolspeler zelf te laf is om in de actualiteitenrubrieken en praatprogramma's in discussie te gaan? Dan verdien je al die aandacht niet.

Statistiek
Voor de liefhebbers van statistieken. Deze site had dit jaar ruim vierhonderduizend bezoekers. Zij bekeken samen bijna twee-en-een-half miljoen pagina´s. Geen record, want vorig jaar lag het bezoekersaantal hoger. Ik denk dat het te wijten is aan mijn keuze om minder te reageren op allerlei politieke zaken. Afgelopen jaar heb ik op mijn site meer aandacht besteed aan fotografie en minder aan teksten. En dat wreekt zich. Hoe meer verschillende woorden en onderwerpen hoe groter de kans dat een site wordt gevonden met zoekmachines. Volgend jaar ga ik weer een tekstoffensief inzitten door de ontbrekende content van mijn oude historische site geschiedenis.com opnieuw online te plaatsen. Dat levert zonder twijfel veel hits op.

Dieptepunten
Dieptepunten waren er natuurlijk ook in 2007. Ten eerste was er het afscheid van mijn onafscheidelijk Paraboot schoenen. En verder een volkomen mislukte vakantie met een camper in Spanje. Kortom... er valt persoonlijk feitelijk niets te klagen over 2007.

En dan serieus: op de valreep het droevige nieuws dat Kim, een jonge vrouw waar ik enkele weken geleden een fotoreportage van zou maken in het ziekenhuis in Rotterdam, gisteren toch nog vrij plotseling is overleden. Door een ingelaste operatie werd het foto-idee verschoven naar januari. Ik weet dat ze zich daar erg op verheugde, maar helaas kan dat er niet meer van komen.

Ze leed aan Cystics Fibrosis (taaislijmziekte). Wat een afschuwelijke ziekte is dat toch. In het verleden ben ik al enkele 'ziekenhuisvrienden' kwijtgeraakt aan deze ziekte. Het wordt tijd dat ze daar iets tegen gaan vinden. Laten we hopen dat er een doorbraak komt in 2008.

Harold Makaske 31 december 20071094 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten