Strikte toepassing van EU-beleid

ook in Epe...

Gisteren en vandaag was in het nieuws dat de VROM-raad vindt dat Nederland de EU-regels vaak te strikt uitlegt. Daarbij ging het over luchtkwaliteit waardoor bouwprojecten stil komen te liggen. Als ik vanmorgen De Stentor lees over de ontsluiting van de VMI krijg ik een beetje het gevoel dat ook de gemeente Epe zich wel erg makkelijk verschuilt achter EU-beleid.

Wat is er aan de hand? Wie wel eens in Zuuk komt, weet dat de VMI uitsluitend via een smalle weg bereikbaar is. Gelet op de verkeersstroom van en naar een bedrijf met 550 werknemers en grote machines als product lijkt het mij logisch dat het bedrijf de gemeente vraagt om een fatsoenlijke ontsluiting via een aparte tak aan de nog te realiseren rotonde op de N309. Dat is niet alleen in het belang van het bedrijf, maar ook van de omwonenden. Hoewel infrastructuur een kerntaak van de overheid is, wil de VMI zelfs de helft van de aanlegkosten voor haar rekening nemen. En wat wil de gemeente? Dat de VMI 75% van de kosten betaalt.

Wethouder René de Vries zegt het volgende in de krant: "Wat de gemeente betreft is een vierde tak aan de rotonde niet aan de orde. Een privé-afslag aan een openbare weg is een beetje een raar fenomeen. Daarnaast kunnen we als gevolg van Europese regelgeving niet meer dan 25 procent in de kosten bijdragen, omdat we ons dan zouden bezondigen aan staatssteun aan VMI."

Spreken over een privé-afslag voor een bedrijf met een dergelijke omvang komt op mij arrogant over. Wellicht zou de wethouder eens buiten de gemeente moeten kijken hoeveel individuele bedrijven in het land speciale infrastructuur hebben om de omgeving te ontlasten. Veel van die infrastructuur is zelfs geheel door de overheid betaald. Mede omdat die overheden hun bedrijfsleven koesteren.

Maar het beroep van De Vries op het EU-beleid dat overheden geen staatssteun mogen verlenen aan bedrijven lijkt mij erg ver gezocht. Als veiligheid, volksgezondheid en nog een aantal andere criteria van toepassing zijn, mag een overheid wel degelijk iets ondernemen in het algemeen belang. Dat vraagt creativiteit. Afgezien van de oplossing rond ´t Hemeltjen merk ik daar de laatste tijd helaas weinig van bij de gemeente. Dit dossier en het beleid om keihard in te grijpen bij bewoning van vakantiewoningen en de op termijn desastreuze weg van minste weerstand inzake de afvalinzameling bewijzen dat opnieuw.

Maar dat is het niet alleen. Ik heb het idee dat De Vries die ontsluiting ook domweg niet wil. Met een zeer formalistisch beroep op politierapporten waaruit zou moeten blijken dat het verkeer helemaal geen gevaar voor de omgeving oplevert, miskent hij de realiteit. Beste wethouder... veiligheid is meer dan uitsluitend statistieken en gegevens van de politie. Kom eens uit het gemeentehuis en ga eens een dag langs de Brakerweg of de Gelriaweg zitten. Dan ga je wellicht toch 'iets' anders tegen die verkeerssituatie aankijken. Door de groei van de VMI wordt het er steeds drukker en daarmee is er ook steeds meer overlast en gevaar. Word dus wakker voordat er een keer een bewoner of een wandelaar met kinderen en een ezel van recreatieondernemer De Koperen Ezel wordt aangereden.

Het lijkt mij verstandig dat de gemeente en de VMI op korte termijn elkaar nog eens goed in de ogen gaan kijken. Wellicht is het een idee dat ook Frouke van Dam, wethouder van Economische Zaken, daarbij aanwezig is. De inwoners van de gemeente hebben groot belang bij een goed ondernemersklimaat. Bedrijven als de VMI moeten we koesteren en niet op de kast jagen door een kruideniersmentaliteit.

Er wordt momenteel van verschillende kanten getrokken aan onze ondernemers. Gemeente Epe let op uw saeck... Dronten ligt heel dichtbij!

© Harold Makaske 20 maart 2008 - Hoofdstuk: 10. Epe