Beeldschermgeneratie biologisch dood

Brits onderzoek...

Uit Brits onderzoek blijkt dat dat slechts één op de drie kinderen een ekster herkent als ze een plaatje van een zwart-witte vogel te zien krijgen. Yoda uit Starwars wordt echter door negen van de tien kinderen direct herkend.

Zover zijn we dus al gedaald. De onderzoekers zeggen dat het gebrek aan kennis over de natuur te wijten is aan het feit dat kinderen bijna niet meer buiten spelen. Computers, spelconsoles en televisieschermen zijn interessanter dan bouwen van hutten of klimmen in bomen.

Ik verbaas me al tijden dat ouders actief meedoen aan deze wereldvervreemding van hun kinderen. Rij ´s avonds eens langs SUV´s en andere kindvriendelijke vierwielers en je ziet kinderen achterin apatisch naar lcd-schermen gapen. Ik heb me daar al eerder over opgewonden.

Laat ik een tip geven voor alle ouders die hun kinderen meenemen op vakantie. Hoe houdt je de achterbankkinderen op een moderne doch educatieve manier bezig? Monteer een webcam achter de voorruit en laat het beeld op de lcd-schermpjes achterin verschijnen. Draai zo nu en dan de webcam ook nog eens naar links en rechts en het wordt extra spannend. Zo heb je het beste van twee werelden. Toch?

Oh ja... vergeet niet een ouderwetse routekaart mee te nemen. Altijd handig als de Tom Tom uitvalt. Dan hoef je dit jaar niet panisch de ANWB te bellen met de vraag waar je bent (en die borden met letters erop boven de weg geven plaatsnamen aan... dat je het maar even weet).

© Harold Makaske 8 juli 20081167 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten