Hobbyisme in de zorg

Geldsmijterij en falend toezicht bij Stichting Philadelphia...

Het was weer feest op de televisie gisteravond. Een uitzending van Zembla over Stichting Philadelphia. Een zorgorganisatie die zo'n beetje volledig door de overheid wordt gefinancierd. En daar is het nodige misgegaan. De kranten hebben er al vol van gestaan, maar de redactie van Zembla heeft alle uitwassen even netjes op een rijtje gezet.

Hobbyisme en falend toezicht bracht deze stichting aan de rand van de afgrond. Dergelijke uitzendingen zijn heel slecht voor mijn hart, want je wordt toch woest als je ziet hoe daar geld voor de zorg over de balk wordt gesmeten zonder dat de toezichthouders aan de bel trekken.

Toezichthouders moeten toch kritische vragen stellen? Laat ik er een paar noemen:

Waarom betaalt een zorginstelling mee aan een boek over de hobby (kastelen) van een eigen directeur?

Waarom moet Philadelphia investeren in een kasteel (7,5 miljoen euro en hetzelfde bedrag aan verbouwingskosten), een klooster en diverse hotels?

Waarom wordt niet gekeken naar de kosten als er een restaurant wordt opgezet?

Waarom mogen ouders geen inzicht krijgen in de bijdrage die de instelling ontvangt voor de hulp aan hun kind?

Dit soort vragen zou een bestuur of raad van toezicht moeten stellen. Maar ja... met types als Eelco Brinkman (23 - ! - zware betaalde nevenfuncties) als voorzitter van de Raad van Commissarissen hoef je niet te verwachten dat die vragen worden gesteld. Ik durf te betwijfelen of Eelco Brinkman tijd heeft om de stukken te lezen. Hoe kun je nou 23 zware nevenfuncties hebben en dan ook nog denken dat je dat goed kunt doen?

Eén ding moet nu toch echt duidelijk zijn. Organisaties die geheel of bijna geheel worden gefinancierd door de overheid moeten geheel binnen de overheid blijven. Als ze andere rechtsvorm willen buiten de overheid dan moet ze ook hun hand niet ophouden, maar de financiering op de markt vinden. Dan is het heel snel uit met het hobbyisme.

Gelukkig worden er nog van dit soort programma´s gemaakt. Hulde voor de redactie van Zembla!

Helaas zal blijken dat er nog veel van dit soort uitzendingen gemaakt kunnen worden, want ook in andere sectoren waar het overheidsgeld welig tiert (jeugdzorg, woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen, organisaties voor ontwikkelingssamenwerking etc.) spelen dezelfde problemen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de volgende rel naar buiten komt.

In de uitzending van Zembla zegt advocaat G. Dommerholt heel treffend:
"Twintig jaar geleden was dit nooit gebeurd. Toen was er niet die marktwerking. Maar nu noemen die mensen zich plotseling Raad van Bestuur. Die gaan hun salarissen gigantisch opschroeven. Ja als je mega salarissen hebt, dan krijg je ook megalomane plannen. (...) Er werd vaak gezegd. Er moeten hoge salarissen betaald worden bij die instellingen, want anders krijg je geen topmensen. Maar ik denk dat juist topmensen een gevaar zijn voor deze instellingen."

Mijn advies: bekijk de uitzending van Zembla en huiver: klik hier

Update:
Ach... we hoeven gelukkig niet lang te wachten op de volgende geldverspillerij: klik hier

Update 2:
En dat is rel nummer twee vandaag (het NOS journaal maakte in aanvulling op onderstaand bericht ook melding van zeer hoge kosten en salarissen bij de directie en ondersteunende diensten) ...

© Harold Makaske 16 maart 20091079 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten