Het succes van de Olympische Spelen en de kritische dialoog van Balkenende

De mensenrechten in China...

Vorig jaar stelde ik de hypocrisie van politici inzake de scheiding van sport en politiek aan de orde (klik hier). Een aantal GPD-kranten plaatsten dit verhaal en het AD deed verder onderzoek. De discussie verstomde echter snel. Niks hypocriet, riepen ze in politiek Den Haag. We gaan de kritische dialoog aan met Beijing. Nu zijn we bijna een jaar verder en wat las ik de laatste weken in de krant?

- de Chinese machthebbers sluiten een aantal internetsites af om te voorkomen dat de waarheid over de opstand op het plein van de Hemelse Vrede naar buiten komt ter gelegenheid van de twintigjarige herdenking
- Europese landen wordt te verstaan gegeven dat ze de Daila Lama niet mogen ontvangen. Dat zou ernstige consequenties hebben voor de relatie met China
- En nu weer het nieuws dat alle nieuwe computers in China vanaf 1 juli voorzien moeten zijn van software dat bepaalde internetsites blokkeert. Het programma maakt contact met een centrale databank.

Ja, ja... de Olympische Spelen hebben een enorm positief effect gehad op de mensenrechten. Hetzelfde kan worden gezegd van de kritische dialoog van Balkenende. Ik denk dat hij in de Chinese geschiedenisboekjes direct na de Grote Roerganger genoemd gaat worden als de Grote Bevrijder.

Wat een laffe houding hebben wij hier in Nederland. Neem dan Frankrijk. Daar wordt de Dalai Lama ereburger van Parijs gemaakt. Wij laten gewoon met ons sollen omdat wellicht ende misschien onze economische belangen geschaad kunnen worden. Ik zal ze leren... vanavond boycot ik de afhaalchinees door zelf te koken!!

Harold Makaske 8 juni 2009628 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten