Leuren met een schilderij

Kwastende kopieermachine biedt mij "koopje" aan...

Weet je het nog? De artistiek leider van de Doornspijkse school (vroeg 21ste eeuw) die mij tijdens mijn vakantie belde over het schilderij dat ze van Willem Jan van Triest, 'Opa!', had gemaakt. Voor de goede orde: overgeschilderd van een foto van mij om precies te zijn.

De kredietcrisis is blijkbaar ook in Doornspijk doorgedrongen. Mevrouw de kunstjesmakert belde mij vanmiddag doodleuk op. Meer dan genoeg reden om weer een genuanceerde column te schrijven over Bea Rozendaal: kunstenares uit het epicentrum van het artistiek universum.

De linnenkleurder had niets meer van me gehoord en of ik nog interesse had om het schilderij te kopen. "Nee... ik verkoop het niet, maar als de familie het wil, dan is het goed." Uit beleefdheid vraag je dan maar naar de prijs. "Het kost 395 euro. Want ik ben er toch heel lang mee bezig geweest."

Dat ik anderhalf jaar aan de fotoreportage heb gewerkt, dat de familie woest is over het zonder enig overleg verschijnen van het schilderwerk van hun opa in een krant, dat zij Ún mijn auteursrecht schendt Ún met het portretrecht van Opa haar zwarte-kousen-dorp-bips afveegt, maakt deze penselenheks blijkbaar helemaal niks uit. Deze re´ncarnatie van Vermeer vindt het blijkbaar doodnormaal om nog even met het schilderij te leuren.

Ze had de prijs - naar goede traditie in Doornspijk - met haar man overlegd en samen vonden ze het schilderij dit bedrag zeker waard. Ik hoop dat Opa tot in lengte van jaren bij verfmengert Bea Rozendaal aan de muur blijft hangen. Mocht ik merken dat het schilderij te koop wordt aangeboden dan vertelt het kunstwerk geen verhaal meer, maar ga ik juridisch verhaal halen bij mevrouw de kwastert. Dat zal deze Veluwse wannabe-Rembrandt leren.

Ik ben wel benieuwd hoe zij gaat reageren als ik haar schilderijen fotografeer en uitgeef als ansichtkaarten of posters zonder haar daar in te kennen. Dat ga ik maar niet proberen, want het kan dan zomaar zijn dat er in Doornspijk in Hervormde voodoo poppetjes wordt geprikt en daar zit ik natuurlijk niet op te wachten.

ę Harold Makaske 22 juni 2009764 - Hoofdstuk: 1. Belevenissen