Het platteland: een absolute aanrader!

In Theater Bellevue zagen we een toneelstuk van de groep Het Groote Hoofd. De vooraankondiging was even absurd als weerzinwekkend. Omdat we het toneel in Bellevue bijna altijd zeer waarderen, namen we de gok.

Het verhaal gaat over twee boers die elkaar het huis van hun net overleden vader uitvechten. Naast de broers is een prominente rol weggelegd voor meneer pastoor en een sletterige jonge vrouw. Zonder ook maar iets over het de verhaallijn te willen schrijven, moet vermeld worden dat de liefde voor een Etna, het obsessief verzamelen van mariabeeldjes en het drinken van jenever een rode draad vormen. De rollen zijn Herman van de Wijdeven, Michiel Nooter, Floor van Berkestijn en Fabian Jansen op het lijf geschreven. De broers hadden niet beter getypcast kunnen worden.

Het verhaal speelt zich af in een soort gedateerd en verlopen boerenhuis. Neem twee smerige broers, een drinkende pastoor en een lellebel en je hebt alle ingrediŽnten voor een mengeling van aandoenlijk toneel, vulgaire dialogen, slapstick, absurdistische scenes en dialogen en klucht. Maar bovenal zeer goed en geloofwaardig toneelspel! Ondanks de surrealistische omgeving en personages weten de acteurs het verhaal van de eerste tot de laatste minuut geloofwaardig neer te zetten. We hebben van half negen tot elf uur geboeid en geamuseerd op het puntje van onze stoel gezeten. Ik weet eerlijk gezegd niet of het stuk nog ergens is te bekijken. Daarover geeft de website van Het Groote Hoofd geen duidelijkheid. Mocht dat echter wel zo zijn, ga dan als de sodemieter kaarten bestellen!

*update*
26 september nog een kans in Bellevue. Daarna is het waarschijnlijk afgelopen.

© Harold Makaske 25 september 2010744 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten