Op herhaling: De tien ultieme gouden fototips

Fotograferen is niet alleen kunst, maar ook een ambacht. Met een paar eenvoudige tips kun je al veel betere foto's maken. Waar andere fotografen ingewikkelde en onbetaalbare fotocursussen geven en terwijl de fotografieopleidingen als paddenstoelen uit de grond schieten, ben ik niet beroerd om mijn kennis te delen. Volg deze tien tips en je foto's kunnen niet meer mislukken.

Hoewel deze tips al eerder los van elkaar op deze website zijn gezet, wil ik ze op veler verzoek nog eens onder elkaar zetten. Wie ze al heeft gezien, moet ze maar beschouwen als een opfriscursus (nog steeds helemaal gratis).

Tip 1: Wat is het?
20090821-9I0X7176.jpg
Deze foto is een oogstrelend voorbeeld van het strak vastleggen van een duidelijk voorwerp (dit in tegenstelling tot de abstracte fotografie). Van dit voorbeeld kan de mensheid leren dat het meestal wel fijn is dat later ook nog is te zien wat de fotograaf met zijn camera heeft willen vastleggen.

Tip 2: Houd je camera stil
20090824-stil.jpg
Deze foto illustreert duidelijk dat je foto's een stuk beter worden als je de camera stil houdt tijdens het fotograferen. Een nadeel kan wel zijn dat je dan wel kunt zien wie erop staan.

Tip 3: Een scherpe foto is beter
20090824-kwibus.jpg
Deze superplaat van Harold Makaske Fotografie laat exact zien waar de scherpte moet liggen. De hier perfect toegepaste standaardregel leert dat bij mens en dier de scherpte op de ogen moet liggen.

Tip 4: Let op compositie
20090824-compositie.jpg
Zoals dit grandioze voorbeeld laat zien, worden foto's echt beter als de compositie in balans is. Werken met lijnen binnen de compositie die je naar het onderwerp toetrekken, het plaatsen van je onderwerp op de gulden snede en andere compositieversterkende elementen zoals op deze foto zijn te zien, maken het beeld spannender om naar te kijken.

Tip 5: Gebruik eens een flitser
20090824-flitser2.jpg
Zoals deze foto prachtig laat zien, kun je met een flitser je onderwerp net iets meer glans geven en uit de compositie laten springen. Zo ontstaat een mooie evenwichtige belichting met de nadruk op het onderwerp.

Tip 6: Herkenbare portretfoto's worden meer gewaardeerd
20090821-9I0X7614.jpg
Hoewel deze foto al drie keer is genomineerd voor de World Press Photo zijn er stromingen binnen de fotografie die beweren dat een portretfoto beter is als het gezicht van de geportretteerde ook (bij voorkeur herkenbaar) in beeld is.

Tip 7: Doseer je flitslicht
20090824-flitser.jpg
Mies Bouwman, de moeder aller fotografen, wist het al: Licht uit en spot aan.

Deze foto is hét voorbeeld hoe je met gedoseerd licht een beter resultaat krijgt. Zou ik hard en direct op het model hebben geflitst dan was het nooit zo´n klasse foto geworden.

(Model: Rita)

Tip 8: Wees serieus
20090824-lachen.jpg
Modelfotografie is een serieuze zaak. Daar moet iedereen op 'de set' van overtuigd zijn. Het is onfatsoenlijk om het fotomodel uit te lachen.

(Model: Larissa Hanekamp)

Tip 9: Gebruik ook eens een grijskaart
20090821-9I0X8165.jpg
Deze Award Winning Photo met heldere kleuren en schitterende compositie illustreert perfect hoe je een grijskaart gebruikt.

Een grijskaart is bedoeld om de witbalans (lees: kleuren) van een foto te corrigeren in photoshop, maar dat terzijde.

Tip 10: Vergeet de parkeermeter niet
20090824-parkeermeter.jpg
Weet dat een fotoshoot altijd langer duurt dan gepland. Dus vergeet niet voldoende geld in de parkeermeter te gooien!

(Model: Kimonart.nl)

En zo zie je maar dat een gratis fotocursus helemaal niet duur kost. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen met je foto's schroom dan niet om een afspraak te maken. Ik vertel graag wat de mogelijkheden en tarieven zijn voor een professionele fotoreportage.

© Harold Makaske 26 maart 20112375 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten