Moord op Theo van Gogh

Geen enkel excuus te verzinnen...

Theo van Gogh was op zijn zachtst gezegd een man met een omstreden optreden en dito opvattingen. Vandaag is hij op zeer koelbloedige wijze geliquideerd door een Nederlander met een dubbele nationaliteit.

Laten we maar direct beginnen met het afschaffen van het fenomeen 'dubbele nationaliteit'. Een dubbele nationaliteit geeft een alibi om vast te houden aan allerlei waarden en normen die strijdig zijn met de mensenrechten. Op dit soort schizofrenie zitten we hier niet te wachten. Als regeringen van andere landen om wat voor redenen dan ook daar niet aan mee willen werken, is dat voor ons nog geen reden om het maar te accepteren.

Als je Nederlander wilt worden dan dien je onvoorwaardelijk te kiezen voor de Nederlandse samenleving met het Nederlandse rechtssysteem. Daar horen alle grondrechten dus ook bij. Als mensen van waar ook ter wereld en met wat voor huidskleur dan ook hier in Nederland willen wonen, dan hebben ze de mensenrechten op alle fronten te respecteren. En van de belangrijkste mensenrechten - daar komen alle andere uit voort - is de vrijheid van meningsuiting. Wie die niet wil accepteren of wie meent te lange tenen te hebben, gaat maar fijn in een ander land wonen.

We hoeven het hier helemaal niet met elkaar eens te zijn, maar dan voer je debatten in woord en schrift. Wat mij betreft bestaat er voor mensen die zich daar niet aan wensen te houden geen enkele coulantie. Wie kan van ons tolerantie verwachten als hij/zij zelf met pistolen en messen in de weer gaat?

(dit artikel is als ingezonden brief in De Stentor van 3 november geplaatst)

Harold Makaske 2 november 2004 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten