Open brief aan Mohammed B. en zijn vrienden

Van de vrienden van Theo van Gogh...

Normaal gesproken schrijf ik hier de teksten, maar deze geniale reactie van de vrienden van Van Gogh wil ik hier graag overnemen. Deze open brief is door Theodor Holman voorgelezen in het programma Barend en Van Dorp van gisteravond.

Beste Mohammed en vrienden,

Wat vervelend dat het zo gelopen is. We hadden geen idee dat het allemaal zo gevoelig lag. We hebben ons lesje wel geleerd. Gaat het een beetje met je been?

Laten we vooral proberen de boel bij elkaar te houden, uit respect naar elkaar toe lukt dat vast wel, anders wordt het weer zo'n kliederboel. Zou je ons wat strakke richtlijnen kunnen geven over wat we wel en niet mogen zeggen?

Dat dit nou potverdorie net tijdens de ramadan moet gebeuren. We zullen ons uiterste best doen ons meer te verdiepen in jullie geloofsovertuiging om verdere misverstanden te voorkomen. We schamen ons allemaal kapot, Mohammed. Dat we jou in dit lastige parket hebben gebracht, valt ons zeker zeer aan te rekenen. We zijn dit keer toch echt te ver gegaan. We steken de hand in eigen boezem.

Probeer in godsnaam niet je gevoel voor humor te verliezen, want dat zal je hard nodig hebben de komende tijd. We hopen dat er in deze open brief geen dingen staan die jou of je geloofsgenoten eventueel zouden kunnen kwetsen. Vergeef ons dat dan, wij zijn ook een beetje in de war.

Nou gozer, kop op!
Probeer het een beetje van je af te zetten, morgen is er weer een dag. En denk er maar aan, wat er ook gebeurt altijd blijven lachen.

Sterkte en tot schrijfs
De vrienden van Van Gogh

Harold Makaske 6 november 2004 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten