Preventieve censuur op Submission 2

Het moet niet gekker worden...

Los van wat je van Submission 1 van Hirshi Ali vindt (zie mijn mening daarover), is dit bericht uiteraard bizar:Waarom bizar?

1. We kennen in Nederland geen preventieve censuur. Artikel 7 van de grondwet begint niet voor niets met de zinsnede Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om.... Het is dan ook merkwaardig om een film te verbieden waarvan niemand weet wat er precies te zien zal zijn. Het is overigens nog merkwaardiger om die eis te stellen, omdat geen enkele moslim in Nederland naar de rechter is gestapt vanwege Submission 1. Waarom zou je deel 2 - waarvan je de inhoud niet kent - verbieden als je niet naar de rechter stapt over deel 1?

2. De moslims vragen een verbod krijgt dat Ayaan Hirshi Ali om zich nog grievend uit te laten over de islam. Ook dat is te gek voor woorden, want ook dat is preventieve censuur. Bovendien heeft deze groep boter op het hoofd, want - voor zover ik weet - is er nog nooit een moslim naar de rechter gestapt om op grond van belediging, discriminatie, godslastering een veroordeling van Hirshi Alie te krijgen. Hoe kun je vragen om een verbod dat iemand zich grievend gaat uitlaten, terwijl die persoon nog nooit daarvoor is veroordeeld? Als dat logisch is, dan moet die groep ook alle andere Nederlanders dagvaarden, want die zouden zich ook wel eens grievend kunnen uitlaten.

Op grond van Nederlandse rechtsbepalingen is evident dat deze groep geen schijn van kans maakt. En dat is maar goed ook. Het is te hopen dat het zwarte schaap uit de bekende advocatenfamilie geen internationaal verdrag uit de kast weet te trekken waar preventieve censuur is toegestaan (én waar Nederland partij bij is), want dat kan nog roet in het kristal zuivere juridische water gooien. Mocht blijken dat één of ander kabinet heeft zitten slapen en zo'n verdrag preventieve censuur in dit land mogelijk maakt, dan adviseer ik iedereen met een mening om zo snel mogelijk de koffers te pakken en te emigreren. Dan ziet de toekomst er zwart uit.

Voor wie in dit land een publicatie, film, televisie uitzending te dol vindt, kan voldoende aanknopingspunten vinden in het Nederlandse recht om de maker(s) aan te pakken. Het staat iedereen vrij om daar gebruik van te maken. Uitgangspunt is echter: eerst zien of horen en daarna pas klagen.

Preventieve censuur zet de deur open naar een dictatuur. Als je wilt tornen aan de vrijheid van meningsuiting dan ga je maar gezellig naar andere landen waar het gras blijkbaar groener is. Dan heb je in onze moderne samenleving niets te zoeken. We gaan niet terug naar de middeleeuwen... wat is dan de volgende stap? Brandstapels?

© Harold Makaske 2 december 20042721 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten