Indiase logica

Hoe een visum te bemachtigen...

Gisteren mijn nieuwe paspoort opgehaald en keurig de visaformulieren van de site van de Indiase ambassade afgehaald. Want we moeten de visa regelen voor onze tripje naar de favoriete locatie.

Nou staat er op de site dat je de aanvraag (formulier, paspoort en foto's) kunt opsturen naar de ambassade. En met een gefrankeerde envelop erbij komt het wellicht ook nog terug. Maar men is vergeten te vermelden hoe je de 100 Euro - voor 2 visa - moet betalen. Om te voorkomen dat de formulieren en paspoorten ongezien retour komen ťn omdat we uit ervaring weten dat er tussen het geschreven woord en de harde realiteit in India nog wel eens een 'piepklein' kloofje zit, pleegde ik voor de zekerheid maar een belletje met de ambassade. Een alleraardigste meneer stond me te woord:

Ik: Meneer, hoe moet ik betalen voor de visa als ik de formulieren opstuur?
Hij: Opsturen? U kunt veel beter even langskomen.

Ik: Maar daar moet ik een ochtend voor uittrekken want er staat altijd zo'n enorme rij mensen.
Hij: Och... als u er om 9 uur bent dan bent u snel aan de beurt en kunt u de papieren 's avonds weer ophalen.

Ik: Maar ehhh... ik woon in Gelderland, dus Den Haag ligt niet naast de deur.
Hij: Och... ik kom helemaal uit India om u te helpen, dus ik zie het probleem niet...

Tegen zoveel Indiase logica kon ik niet op en heb het gesprek maar beŽindigd. Zo'n telefoontje brengt je wel helemaal in Indiase sferen. Ik weet weer direct waarom ik naar dat land toe wil.

Ik zal binnenkort wel een keer in Den Haag gaan logeren om toch maar vroeg in de ochtend af te reizen naar de Buitenrustweg 2.

© Harold Makaske 8 december 20041650 - Hoofdstuk: 1. Belevenissen