De luchtballon

Leve de cursuscultus...

Vandaag trof ik een folder in de bus waarin een seminar van precies één dag wordt aangeboden. In de folder wordt de MBA-cultus tot de juiste proporties teruggebracht. Lees even mee...   

"Is het mogelijk om een heel MBA-curriculum in één dag te proppen? Je zou zeggen van niet. Maar wat tijdens deze dag wordt behandeld is méér dan de meeste mensen doorgaans van hun managementopleiding onthouden. Bovendien is het ontdaan van alle onnodige fratsen die veel opleidingsprogramma's zo onnodig hoogdravend maken."


Natuurlijk is dit een heerlijke marketingtekst, maar ik geloof dat er een grote kern van waarheid in schuilt.

Er was eens een tijd dat men spontaan U tegen je zei als je een NIMA-diploma op zak had. Maar al snel had half Nederland dat papiertje dus kwam er NIMA-A en NIMA-B. Toen diezelfde helft plus de helft van de andere helft ook die diploma's hadden gehaald, besloot het NIMA maar NIMA-C in te voeren. Ondertussen heeft het instituut een woud aan NIMA-achtige opleidingen gestart, zodat iedereen er statusverhogende activiteiten kan inkopen.

Met de communicatieopleiding van de NGPR ging het zo'n beetje hetzelfde. Slimme ondernemers sprongen op de vraag uit de markt in en bieden ondertussen communicatieopleidingen aan in alle vormen en maten.

Maar ja... die opleidingen kennen we nu wel. Je telt nu pas een heel klein beetje mee als je een MBA op zak hebt. De werkgevers doen er alles aan om hun personeel op te schepen met dit soort opleidingen. Ik verbaas me erover dat het zogenaamd zeer kostenbewuste bedrijfsleven en de bezuinigende overheden kapitalen uitgeven om hun personeel bezig te houden met deze peperdure luchtballonnen. Zou er wel eens worden gemeten of het volgen van dergelijke opleidingen ook daadwerkelijk leidt tot betere prestaties? Ik geloof er namelijk geen bal van.

Ondertussen zwoegt half Nederland in de wetenschap dat over een paar jaar de slimme onderwijsinstellingen natuurlijk weer met een vervolg komen waar ze dan opnieuw massaal aan mee (moeten) gaan doen. Het werkvolk van Nederland is zo druk met studeren en het stampen van allerlei theorieën van bekende en onbekende goeroes, dat ze het belangrijkste van alles uit het oog verliest: openstaan voor de omgeving, logisch nadenken én uitgaan van de eigen kracht.

Heren en dames werkgevers... wilt u personeel dat het uiterste uit zichzelf haalt? Laat ze één dagdeel bij mij op cursus komen, dan zal ik ze even leren hoe ze boven zichzelf uit kunnen stijgen. Vertel mij wat uw scholingsbudget is en over de rekening worden we het snel eens.

© Harold Makaske 15 december 20041899 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten