De Hongaarse kerstgedachte

Hoogtepunt van de kerstvakantie...

Voor veel kinderen uit Hongarije is het optuigen van de kerstboom één van de hoogtepunten van de kerstvakantie. Althans... dat is ons altijd verteld...

Nou zijn wij helemaal niet van de kerstboom en vinden wij het zielig voor al die bomen die een beetje gezellig moeten staan doen in de wetenschap dat ze na zo'n 14 dagen worden versnipperd. Maar goed... zo'n hoogtepunt wil je die kinderen natuurlijk niet onthouden, dus kochten wij gisteren zo'n boom op het gezelligste kerstboomverkoopadres van Epe. Na een glaasje glühwein en een pannekoek (lekker ouderwets op het houtvuur gebakken, dus zonder die moderne 'tussen-n') verdween de boom in de auto.

Vandaag zou dan het hoogtepunt worden bereikt. Ik haalde de boom binnen (nadat Vizsla-Bram er eerst zijn hoogtepunt had bereikt door er tegenaan te plassen...) en het optuigfestijn kon beginnen.

De ballen lagen klaar op tafel, de verlichting was getest.... niets kon het feest bederven. Dus daar begonnen wij. Nadat Corine en ik de verlichting erin hadden gefrutseld en op dreef waren om de eerste ballen erin te hangen, vroegen we ons af waar onze jongens waren. Dit was toch eigenlijk hún finest hour? Niet dus... de jongens zaten geheel in lijn met de kerstgedachte boven te spelen met soldaatjes en ridders en hadden de computer aangezet om hun favoriete knokspel op Internet te gaan spelen. Op de vraag of ze het leuk vonden om te helpen, wekten ze niet de indruk dat ze daarvoor hun spel wilden onderbreken.Ondertussen staat de boom dus te schitteren in de woonkamer en zijn de jongens beneden gekomen. Vol trots - en niet in de minste plaats met de hoop onze inspanning beloond te krijgen met een volmondig positief antwoord - stelden wij de vraag: "mooi hè?" Maar vier Hongaarse ogen keken volkomen ongeïnteresseerd naar de mooiste kerstboom van Epe en omgeving. De wedervraag was, wanneer gaan we nu toch eindelijk eens naar het zwembad?

Zou ons 'enthousiasme' over het kerstfeest dan toch besmettelijk zijn?

© Harold Makaske 19 december 20041794 - Hoofdstuk: 1. Belevenissen