Ontmoet andere culturen

ga naar Turkije...

Tijdens onze eerste reis naar Turkije (dat zal ergens begin jaren negentig zijn geweest) kwamen we in het kleine dorpje Kemer zo'n 50 km van Antalya. Het was onze eerste stop tijdens de rondreis met een auto. We werden extreem gastvrij ontvangen bij de familie van Filis en Alie (de kinderen van de familie). Onder de kersenboom bespraken wij de islam, de politiek, de oorlog tegen de Koerden (na wat aandringen, want in die tijd waren dit soort onderwerpen niet bepaald populair) en de Turkse cultuur en gewoonten.

Twee jaar later waren Filis en Alie zelfs bij ons in Den Haag op bezoek. Ze waren op vakantie in Nederland en kwamen bij ons eten. Helaas is ondertussen het contact verloren gegaan.

Gelukkig hoeven Filis en Alie niet meer zo ver te reizen om het 'echte Nederland' te zien. Nog voordat Turkije de Europese Unie in stuitert, kunnen ze opnieuw kennismaken met het EU-land van het eerste uur. Waar? Naast de deur... in Kemer!

Daar is namelijk een resort opgetrokken in oud Hollandse stijl. Met een molen, een kopie van het Amsterdamse centraal station en een winkelstraat volgens Volendamse architectuur kan de Nederlandse toerist zich 'helemaal thuis voelen'.

Uiteraard ontbreekt de vertrouwde oer-Hollandsche keuken ook niet, want wij echte Nederlanders krijgen van dat 'Turkenvoer' al buikloop als we het zien. Daarom is er "natuurlijk een viswinkel met haring te vinden, een snackbar met kroketten, een Grand café, snoepwinkel, bakkerij en vele andere kleine winkeltjes".

Wat mij betreft mogen alle Nederlanders die daar op vakantie gaan er zonder pardon definitief blijven. Voor de Turkse bevolking is het echter te hopen, dat er een hele hoge muur omheen komt (oude Hollandsche steden hadden nou eenmaal een stadsmuur, dus het zou consequent zijn) en dat de gasten zich nooit in het centrum van Kemer laten zien.

Benieuwd naar deze Nederlandse treurigheid? KLIK HIER om je kapot te schamen.

© Harold Makaske 6 januari 20053158 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten