Electriciteit

in Mumbai...

Sinds gisteren moeten de rijkste delen van Mumbai het twee maanden lang vier uur per dag stellen zonder electriciteit. Tussen zes en tien uur 's avonds gaat het licht uit. De overheid heeft dit besloten om energie te besparen.

Rond de grote stations wonen veel mensen in een hutje op de stoep. Die bewoners zullen weinig van de maatregel merken omdat ze toch al geen electriciteit hebben. Het is voor die mensen te hopen dat hun watervoorziening van één uur per dag niet wordt ingekrompen. Anders kunnen de kinderen ook niet meer in 'bad'.Ook voor de duizenden mensen die op straat leven tussen de hotels en dure winkels, zoals dit gezin, maakt het al helemaal niet uit, want deze mensen hebben letterlijk helemaal niets.Tja... wie merken het dan?

De rijke zakenlui en bedrijven hoogst waarschijnlijk ook niet, want iedereen met een beetje geld in India dekt zich in tegen de uitval van electra. Dat gebeurt namelijk zeer regelmatig.

En de toeristen? Die vertoeven vrijwel zeker ook in gebouwen met noodaggregatoren. Want zeg nou zelf. Je verstookt toch geen liters kerosine om tijdens je vakantie zonder licht te zitten?

En zo blijkt dat ook in India met name de middenklasse wordt getroffen door maatregelen van de overheid. India en Nederland mogen dan totaal verschillende werelden zijn... het lijkt toch allemaal erg veel op elkaar.

© Harold Makaske 3 mei 2005 - Hoofdstuk: 4. Reizen