Schiet Sneeuwvlokje

Alles beter dan in een dierentuin...

De Veluwe zindert van de commotie rondom het witte zwijntje in Nunspeet.

De jagers - die hier op diverse plaatsen illegaal bijvoeren om zich zo te verzekeren van hun hobby - pleiten voor een snelle eliminatie van het beestje omdat het niet raszuiver is. So what... de evolutie - ja minister ik-zak-door-mijn-wetenschappelijke-Hoeven: die evolutie - heeft wel meer afwijkende dieren voortgebracht. Oorspronkelijk waren er zelfs geen zwijnen op de Veluwe, die zijn twee eeuwen geleden door jachtliefhebbers uit Duitsland en Polen hiernaartoe gehaald.

Daar recht tegenover staan de wildknuffelaars die pleiten voor een schotverbod. Deze mensen die normaal amper in het bos komen, maar nu ineens massaal het bos in rennen om een wildvarken te zien, staan stijf van de aaibaarheidshormonen.

Het debat levert ook verrassende gezichtspunten op. Zo pleitte iemand voor het juist in standhouden van de witte zwijnen omdat die beter zouden zijn voor de verkeersveiligheid.

En nu heeft een - zich zonder twijfel nog nooit in het bos vertoonde - Hilversumse DJ bedacht dat Sneeuwvlokje naar een soort dierentuin in Amstelveen moet.

Voor Sneeuwvlokje hoop ik dat ze bij de eerste de beste jachtpartij het loodje legt, want een dierentuin wens je geen enkel dier toe.

Harold Makaske 21 mei 2005 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten