Terug naar de camping

om betere foto's te maken...

Vandaag was het weer beter en daarom nog een rondje gedaan om wat betere foto's te schieten.

Het echtpaar Leuring uit Nieuwekerk a.d. IJssel geniet in hun kabouterloze tuin. Mevrouw, keurig opgemaakt met gestifte lippen, zegt een hekel te hebben aan kabouters. Op mijn vraag waarom er toch zoveel kabouters op de camping staan, verwijst ze naar de bingo. "Vroeger kon je die kabouters winnen met de bingo en de verloting." Ze vertelt ook over haar relatie met Epenaren. "We kennen best wel een aantal mensen buiten de camping, maar we blijven toch buitenstaanders. Als we op verjaardagen zitten bij mensen uit de buurt buiten de camping dan voel ik vaak een afstand. Niet bij iedereen, maar wel in een aantal gevallen."


Vader Brugge met Marco en Stephanie en hun poezen Tommy en Sylvester. De poezen zitten met touwtjes vast aan een soort waslijnen, zodat ze wel bewegingsvrijheid hebben, maar niet weg kunnen lopen. De kinderen zijn bij hun gescheiden vader op bezoek. "Ik kwam hier al met mijn echtgenote", zegt de vader. Waarop het zoontje direct aanvult "toen was de caravan altijd lek". De vader glimlacht en zegt dat ze de moeder dat niet mogen aanrekenen, omdat het een oude caravan was.


De heer Rietveld uit Nieuwpoort concentreert zich op het oplossen van de Rubiks kubus. Nadat ik mij had voorgesteld, vroeg hij mij... "zo dus u bent reporter? Dan weet u natuurlijk heel veel! Weet u de oplossing hoe ik deze twee laatste hoekjes goed krijg? Ik heb hier een boekje, maar daar staat het ook niet in."


De familie Bergers uit Zaandam staan al 29 jaar op De Koekamp. De taakverdeling is helder. "Mijn vrouw zorgt voor de tuin en ik ben verantwoordelijk voor de opstallen", zegt de man. Op de vraag wat ze van Epe vinden, komen na een lange lijst voordelen van het dorp voor het eerst ook de buitenlanders ter sprake. "Ik heb niets tegen die mensen en discrimineer ook niet. We hebben een keurige Turkse winkel in de straat, maar als we naar huis gaan, zeggen we altijd dat we weer naar het buitenland gaan. In Epe zien we eigenlijk nooit buitenlanders", aldus mevrouw. De man vult aan door te zeggen dat de Nederlanders zich meer moeten aanpassen aan de buitenlanders dan andersom. "Daar zou de regering eens wat aan moeten doen."


Het echtpaar tussen de drie kabouterpleintjes in hun tuin. De pleintjes zijn vernoemd naar de kleinkinderen van het echtpaar.Lees ook de eerste reportage
Lees ook de bingo-avond

Harold Makaske 26 juli 20051898 - Hoofdstuk: 3. Reportages