Kerstverhaal

Van kribbe naar voederbak...

Het Nederlandse Bijbelgenootschap (NBG) besloot deze week dat Jezus niet meer in een kribbe werd gelegd, maar in een voederbak. Dit omdat de bijbel meer moet aansluiten bij de belevingswereld van de jeugd.

Ik vind dat helemaal niets. Het kerstverhaal is een mooi beeldend sprookje en moet dat ook blijven. Dus moeten ze de oude tekst - die het verhaal sterk tot de verbeelding laat spreken - niet moderniseren. Welke romantiek blijft er over als je hoort dat Jezus in een voederbak ligt?

Naast het moderniseren, zuivert het NBG het verhaal bovendien van later toegevoegde elementen. Deze puriteinse ingreep is ook dodelijk voor de verbeeldingskracht van kinderen. Het NBG schrapt de passage waarin Jozef en Maria worden weggestuurd bij de herberg. Juist dat deel van de verhaallijn is heel sterk. Als kind zag ik het helemaal voor mij: twee arme vermoeide mensen komen na een lange reis aan bij de herberg. Daar worden ze resoluut door een dikke herbergier weggestuurd. Dat was pas echt zielig!

In plaats van dat ze het verhaal nog verder aan te kleden, kleden de bijbelpuristen het helemaal uit. Waarom deze wijziging wordt doorgevoerd is mij een raadsel, want het verhaal is daardoor niet waarheidsgetrouwer geworden. Als je het verhaal wilt zuiveren doe het dan goed. Zo zijn historici het er over eens dat - als het überhaupt ooit heeft plaatsgevonden - Jezus in de zomer is geboren. Dit op basis van informatie over het tijdstip van de volkstelling. En zo zijn er nog wel meer aanpassingen nodig. Dat durft de NBG echter niet aan. De NBG zorgt weer voor een selectieve reformatie.

En als ze het verhaal dan zonodig moeten aanpassen aan de huidige belevingswereld dan moeten ze zich niet beperken tot de kribbe. Het zou er dan ongeveer zo uit kunnen zien.

Jezus en Maria reden op een oude krakkemikkige bromfiets naar Bethlehem. In het dorp waren alle Van der Valk hotels vol, dus moesten ze uitwijken naar de plaatselijke varkensfokkerij. Daar werd het pas geboren kind Jezus in een door Whiskas ter beschikking gestelde voerbak gelegd.

Ter gelegenheid van de geboorte onstaken Ernst & Young hun neonreclame op de hoogste toren van het dorp. De hangjongeren verlichtten de kinderboerderij in het dorp met knipperende herten, engeltjes en kerstmannen die ze bij Intratuin hadden gehaald.

Een dag later reden er drie dudes uit het oosten op hun vette scooters bij de kleine voor. Ze brachten geschenken: een fles Christian Dior, een door de Koninklijke Munt geslagen gouden herdenkingspenning en een pakje Ayurvedische wierook.


Noch deze, noch de aanpak van de bijbelpuristen zal de jeugd weer de kerk in krijgen. Volgens mij is er maar één manier om het kerstverhaal door de 21ste eeuw te loodsen: het het verhaal moet veel moeilijker, mystieker en nog ongeloofwaardiger worden. Dan pas gaat het weer tot de verbeelding spreken en wordt het een echt sprookje. Zo'n verhaal zal aanslaan, want sprookjes zijn van alle tijden en blijven leuk.

© Harold Makaske 25 december 2003 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten