Een film over onze gemeente

Column voor www.geo.nl

U hebt hem toch niet direct weggegooid? Hij zat tussen de folders die begin deze week in de brievenbus zaten. Waar ik het over heb? De cd met de titel “Holland in beeld. Een film over uw gemeente”. Mocht u hem hebben gemist, verricht dan direct archeologisch onderzoek in de doos met oud papier, want dit mag u niet missen!

Ik ben gek op zowel documentaires als cabaret. Dat is maar goed ook want het is moeilijk kiezen in welke categorie dit amateuristische gepruts thuishoort. Met een mix van verbazing, ongeloof en schaterlachen bekeek ik de film over onze gemeente. Hoewel de openingspagina op geraffineerde wijze de suggestie wekt dat de gemeente Epe verantwoordelijk is voor dit product, ligt die dubieuze eer geheel bij de firma Tetteroo productions BV uit Warmenhuizen. De gemeente Epe heeft er niets mee te maken en wil er ook niets mee te maken hebben.

De presentatie van de gemeente is werkelijk van een treurige kneuterigheid waar zelfs de oudste inwoners van Epe hun wenkbrauwen nog voor zullen optrekken. De toon wordt direct al gezet als over een aantal vage luchtfoto’s een infantiel bambiplaatje het beeld wordt binnengeschoven. Met zo’n intro kan de rest niets meer zijn.

Het is echter niet alleen de slechte vormgeving die de tenen doet krommen, het gaat ook al direct mis met de feitelijke informatie. Zo wordt verwezen naar de VVV. De verteller zegt dat de kijkers daar terecht kunnen voor fiets- en wandelkaarten uit de omgeving. Ik heb echter nooit geweten dat onze gemeente in Noord-Drenthe, Salland en Noord-Holland ligt. Dat zijn namelijk de kaarten in het rek van het VVV-kantoor waar de camera op inzoomt. En dan heeft de verteller het niet alleen over het VVV-kantoor in Epe, maar ook over het kantoor in Vaassen. In het verhaal over Vaassen wordt nogmaals uitgebreid stilgestaan bij de goede service en informatie van het VVV-kantoor in de molen. Dat zijn interessante historische beelden, want de bezoekers komen ondertussen toch echt voor een dichte deur. Nou kun je betogen, dat bij het maken van deze film de sluiting nog niet was voorzien. Daar wil ik de makers dan ook het voordeel van de twijfel geven.

Helemaal fout gaat het echter als het centrum van Epe wordt beschreven. De kijkers komen van een echte koude kermis thuis als ze de informatie over het gratis parkeren in het centrum van Epe letterlijk opvolgen. Terwijl er enthousiast wordt verteld dat je gratis in het dorp kunt parkeren, komen er beelden langs van de Hoofdstraat: een dubbel geparkeerde auto voor de Bruna en enkele geparkeerde auto’s voor Zeilstra optiek en juwelier Huijssoon. Dubbel parkeren mag nergens in Nederland en de getoonde plekken van de Hoofdstraat liggen bovendien toch echt in een zone met een parkeerverbod. Op die plaatsen kost het parkeren ‘slechts’ 45 euro. Hoewel je daar dan wel de hele dag voor mag blijven staan, geloof ik niet dat de bezoekers daar echt blij mee zijn. Of zou de politie de bekeuring verscheuren als je zegt dat het mag van de firma Tetteroo uit Warmenhuizen?

Er is nog veel meer op te merken over deze film, maar dit lijkt me al meer dan genoeg aandacht voor dit brakke product. Wat een antireclame voor onze mooie gemeente! Ik heb medelijden met de ondernemers die waarschijnlijk met de mooiste praatjes zijn gelokt om te adverteren op deze commerciŽle narigheid.

Misschien is het een idee dat de afdeling communicatie van de gemeente contact opneemt met het productiebedrijf om ze te sommeren niet langer het gemeentewapen te misbruiken. Op de site van onze gemeente staat heel duidelijk dat commercieel gebruik van het gemeentewapen niet is toegestaan. Wellicht dat het de makers aan het denken zet als ze daar even fijntjes op worden gewezen.

Het zal echter wel niet. Volgend jaar worden de Eper ondernemers waarschijnlijk opnieuw gebeld door een overtuigend klinkende accountmanager van Tetteroo Productions BV. “De film van vorig jaar was een groot succes, dat heeft u vast wel gemerkt. We maken nu een nieuwe film en dat schept grote kansen voor uw bedrijf. Onze schitterende professionele bedrijfsfilms dragen sterk bij aan uw bedrijfsresultaat.” Dames en heren ondernemers let op uw saeck! Als u echt geld overheeft, steek het dan in ons verenigingsleven of in andere lokale initiatieven en niet in een stel commerciŽle prutsers uit Warmenhuizen.


Let op!
Alle hier genoemde sites en BV's hebben niets te maken met Tetteroo Media. Dat is een serieus bedrijf (en geen familie) dat reportages maakt voor televisieprogramma´s (o.a. Netwerk).


Andere verhalen over Tetteroo en de gemeentefilm:
  • En we hebben een beller!!!

  • Open brief aan mijn vriend

  • Weer nieuws van mijn grote vriend

  • Tetteroo maakt het steeds bonter

  • HET DOSSIER TETTEROO PRODUCTIONS BV = IB COMPANY = VIDIDOC


  • Begin zelf een productiebedrijf voor bedrijfsfilms

  • Het gevecht is begonnen

  • Van IB Company naar iXam Media
  • © Harold Makaske 20 november 2005 - Hoofdstuk: 10. Epe