Drama in de natuur

Alsof een kerstboom geen gevoel heeft...

Sinds enkele weken zie je het weer: het eindeloze gesleep met kerstbomen. Mooie bomen die in de kracht van hun jeugd bruut zijn afgezaagd of gerooid, op een vrachtauto zijn gegooid om van hot naar her te worden gesleept.

En daar sta je dan als gerooide of afgezaagde mooie jonge den, spar of andere naaldboom op een koud plein of in een tochtige tuin: te wachten totdat iemand je komt komt kopen. Dan word je weer meegesleept, in een pot gezet of nog erger... je krijgt een houten kruis onder je geslagen. Zeg maar dag tegen de frisse lucht. Je komt ver weg van je vriendjes en je familie in een veel te warme huiskamer te staan. Ze hangen allemaal kriebelende zaken in je en ze spuiten en tutten je op met de meest vreselijke kitscherige ballen en andere versiering. Alsof dat allemaal niet genoeg is, bevestigen ze dan ook nog, al dan niet knipperende, lampjes op je takken. En daar sta je dan te zweten.

Tegen de tijd dat je persoonlijkheid als trotse boom is geknapt, jij je bijna in je lot hebt geschikt en je de vernedering gelaten over je heel laat komen, gooien ze je zonder pardon op straat om te worden versnipperd of verbrand. En waarom? Omdat het idee leeft dat een kerstmis niet zonder een boom in huis kan.

Wat een flauwekul! Zeker als je weet, dat het in huis neerzetten van een naaldboom helemaal niets te maken heeft met kerst, maar alles met de Germaanse viering van het zonnewendefeest. Wetenschappelijk is al klip en klaar aangetoond dat Jezus nooit in december geboren kan zijn. De eerste christenen hebben slim hun religie gekoppeld aan de gebruiken die er in grote delen van Europa al waren. Zo werd het zonnewendefeest - dat de Germanen rond een brandstapel van bomen vierden - ineens ons kerstfeest.

Het wordt tijd om een actiegroep op te richten die zich sterk maakt voor de naaldbomen.

Stop de zinloze kerstbomentraditie!
Kerstbomen hebben ook rechten!

Harold Makaske 4 december 2005 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten