Een burgemeesterswoning

in Epe...

De fractie van Gemeentebelangen wil dat de gemeente Epe een dienstwoning voor de burgemeester aanschaft. De redenen die Raadslid Surink opgeeft, is dat er weinig betaalbare woningen voorhanden zijn ťn dat het belangrijk is dat de burgemeester in de gemeente woont.

Stel dat de gemeente een huis wil gaan aanschaffen… wat voor woning zou dat moeten zijn?

Een groot statig huis in het centrum van het dorp? Die zijn onderhand allemaal afgebroken of bestemd als kantoorpand. Of heeft Gemeentebelangen het oog op het oude gemeentehuis?

Een huis in het buitengebied? Moet dat dan een villa in het bos zijn of een boerderij tussen de weilanden?

Een appartement in het centrum? Met hoeveel kamers dan? Nu hebben we een burgemeester die geen inwonende kinderen meer heeft, maar dat kan natuurlijk binnen tien jaar anders zijn.

En moet de huidige burgemeester inspraak hebben tijdens de aanschaf? Dan beslist zij dus ook voor de toekomstige burgemeesters in wat voor huis die moeten gaan wonen. Mogen zij later het huis laten verbouwen op kosten van de gemeente? En zo ja... voor hoeveel?

De lijst met vragen kan nog eindeloos worden aangevuld. De meeste dienstwoningen voor burgemeesters zijn afgeschaft omdat ze ofwel veel te duur waren voor de gemeente en/of de burgemeester ofwel dat de burgemeester er helemaal niet in wilde wonen. In een tijd van individualisering en eigen verantwoordelijkheid past een dienstwoning helemaal niet meer. Ok… misschien in een grote stad waar van oudsher een statig grachtenpand dienst doet als woning. Ik denk daarbij aan Amsterdam. Maar in een land waar zelfs de minister-president al decennia niet meer in het Catshuis woont, is het niet meer van deze tijd om voor een burgemeester een dienstwoning aan te schaffen. En dan heb ik het niet eens over de fiscale aspecten voor de burgemeester... het zou nog wel eens heel onvoordelig kunnen uitpakken.

Een burgemeesterschap is in Nederland een normale functie waar ook normaal voor wordt betaald. De tijd dat we op onze knieŽn moesten voor 'Zijne Edelachtbare' ligt gelukkig ver achter ons. Een kandidaat-burgemeester weet dat je in de gemeente moet gaan wonen als er een benoeming volgt. Een gemeente weet dat een benoeming van iemand van buiten de gemeente betekent dat het even kan duren voordat de nieuwe burgemeester is verhuisd. Dat zijn allemaal ‘bedrijfsrisico’s’.

Ik deel de mening, dat het wenselijk is dat de burgemeester in de gemeente woont. Maar ik kom Marijke van Lente regelmatig buiten de 'kantooruren' van het gemeentehuis tegen terwijl ze in functie aanwezig is bij leuke en minder leuke aangelegenheden binnen de gemeente. Ze woont momenteel op steenworp afstand (in Hattem) en dat belemmert haar blijkbaar helemaal niet om snel in Epe te zijn als dat noodzakelijk of gewenst is. We hebben over de mobiliteit van Marijke van Lente dus niets te klagen. Ik begrijp dan ook niet zo goed waar Gemeentebelangen zich druk over maakt.

© Harold Makaske 31 juli 20062114 - Hoofdstuk: 10. Epe