We worden een museum

De Veluwe op de Unesco-lijst van Werelderfgoed...

Als het aan de Gelderse Milieufederatie en de Vrienden van de Veluwe ligt, wordt de Veluwe op de Unesco-lijst van Werelderfgoed geplaatst.

De reden is vooral dat de Veluwe wellicht het best bewaarde overblijfsel uit de Tweede IJstijd is. Tja, met de record warmte van het broeikaseffect voor de boeg is het misschien verstandig dit gebied te koesteren.

Als het echter betekent dat het complete gebied op slot gaat dan heb ik mijn bedenkingen. Zolang er mensen leven, zal er ontwikkeling nodig zijn. Dat gaat in de komende decennia tot zeer moeilijke (lees: onmogelijke) keuzes leiden tussen leefbaarheid en natuurbehoud. Het is verstandig als het bestuur daarop anticipeert.

Wie mijn columns en weblog volgt, weet dat ik meestal kritisch schrijf over de Eper politiek. Laat ik u misschien iets nieuws vertellen: het Eper bestuur doet ook echt veel goede dingen. Maar niets is saaier dan schrijven over goed nieuws. Toch wil ik nu een paar veren in politieke konten gaan steken.

Deze week las ik in De Stentor dat Epe een actieve grondpolitiek wil gaan voeren. De gemeente wil grond gaan kopen om zo zelf veel meer zeggenschap te krijgen over welke woningen er gebouwd gaan worden. Ik vind dat heel verstandig. Zeker als dit wordt gekoppeld aan het voorstel van GroenLinks om die grond vervolgens niet uit handen te geven, maar via erfpachtconstructies in gebruik te geven aan de huizenbezitters. Dat is niet alleen essentieel om betaalbare woningen voor starters te kunnen bouwen, maar zo houdt de gemeente ook op lange termijn de vinger aan de trekker en kan ze bepalen wat er met grond wordt gedaan. Dat is in een schaarse markt van wezenlijk belang.

Zoals iedereen weet, worden alle voorwerpen in een museum door de loop van tijd steeds duurder. In een voller en drukker Nederland zullen steeds meer mensen willen uitwijken naar onze rustige streek. De grond- en huizenprijzen zullen in het openluchtmuseum Veluwe navenant gaan stijgen. Dat zal bouwgrond onbetaalbaar maken. Als dit gebied echt op slot gaat dan hebben de bezitters van strategische gronden de sleutel tot de verdere ontwikkeling in handen. Het is dan zaak dat de gemeente zelf zoveel mogelijk sleutels in handen heeft.


Harold Makaske 30 september 20061360 - Hoofdstuk: 10. Epe