Een gekke week

Met geweldige reacties

Epe! ligt nu een week in de boekhandels en dat verklaart mede waarom het hier wat stil is. De reacties waren overstelpend. Daar heeft de pers in ons dorp bijzonder aan bijgedragen. De Stentor, Het Veluws Nieuws, De Schaapskooi en De Delta Post pakten allemaal uit met mooie verhalen. Deze week kwam daar Radio Gelderland ook nog bij. Aan publiciteit dus geen gebrek.

Als ik door het dorp loop, komen de mensen van alle kanten om me te feliciteren met het boek. Als ik dan ook nog van de boekhandels hoor dat de boeken als warme broodjes over de toonbank gaan, is het wel erg veel van het goede. Ondertussen is bijna de helft van de hele oplage uitgeleverd aan de boekhandels. Ik ben niet erg verlegen, maar zoveel aandacht is echt ongezond voor de mens. Mijn schoenen heb ik voor de zekerheid een beetje strakker aangesnoerd.

Maar het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Direct na verschijnen, valt het oog op de eerste foutjes. Zo is de tatooshop van Rein Kronmöller geen links extremistische terreurbeweging, maar heet hij Ra Da. En op pagina 152 staat in het bijschrift twee keer fotonummer 143. Het is ongelofelijk hoe gemakkelijk er fouten sluipen in ogenschijnlijke simpele teksten. Iedere tekstaanpassing brengt een groot risico met zich mee. Op Internet is dat eenvoudig aan te passen. Op papier in het boek staat het echter letterlijk wit op zwart.

Via via hoor je ook dat er klagers zijn. Zo zijn er mensen, die vinden dat ze niet mooi genoeg op de foto staan en anderen vinden dat ze er ten onrechte niet of niet vaak genoeg instaan. Tja... wij hebben het echte leven willen weergeven en de realiteit is soms minder mooi dan je zelf wilt geloven. De selectie van de foto’s was een heidenskarwei en dat doe je eigenlijk nooit goed.

De mooiste negatieve reactie stond echter op mijn antwoordapparaat. Een mevrouw had op een bozige toon in een mengeling van Nederlands en dialect ingesproken dat ze het boek ook gratis wil ontvangen. “Als oellie het boek weggeven aan een baby die nog helemoal niet kan lèz’n dan wil ik het ook gratis krijgen. Ie belt vandoag of morgen maar eens terug” En dat doe je dan natuurlijk. Een kort telefoongesprek haalde de kou uit de lucht.

Één opmerking op het antwoordapparaat bleef echter hangen: “Jullie verdien’n d’r genog an.” Daar heeft ze eigenlijk volkomen gelijk in. Ik zal het maar eerlijk opschrijven. Jan en ik verkassen binnenkort naar de Bahama’s. Daar hebben we een schitterende villa aan zee gekocht. Volgend jaar rond deze tijd verschijnt ons boek: BAHAMA’S!

Daarin zijn de volgende onderwerpen te verwachten: strandstoelliggen, strandtentbarkrukzitten, diepzeeduiken, beach volleybal, lanterfanten. Wij willen als extraatje de grote strandlakentest aan het boek toevoegen. U kunt nu al inschrijven bij de boekhandels Bosch en Bruna.

Jan en ik hebben nog wel één probleem… we moeten dan wel weer een heel jaar fotograferen, want na aftrek van de kosten van die villa lukt rentenieren nog net niet van de opbrengst van EPE!

© Harold Makaske 19 oktober 20061611 - Hoofdstuk: 10. Epe