Die vervelende weblogs toch

Nu heeft Van Nuijs weer problemen met een blogger...

Webloggen en wethouderen gaat blijkbaar niet samen in Epe. Was het eerst wethouder René de Vries die te keer ging over mijn webloggerij, nu doet wethouder Joop van Nuijs het verhaal over de bouw van de Formido bij 't Hemeltjen op het weblog van zijn eigen fractievoorzitter Henk van Kessel af als ‘een persoonlijke mening’.

Je moet het in de Eper politiek blijkbaar altijd eens zijn met de regenten. Als het aan bestuurders ligt, zouden zelfs eigen partijgenoten klapvee moeten zijn. Dat ligt bij de PvdA in Epe iets genuanceerder. Fractievoorzitter Henk van Kessel heeft gelukkig een eigen mening en die is te lezen op zijn weblog. Het is te gek voor woorden dat een wethouder deze mening afdoet als ‘een persoonlijke mening’. Meneer de wethouder: ook persoonlijke meningen tellen gelukkig in de politiek. Tegen de tijd dat persoonlijke meningen er in politiek niet meer toe doen, wordt het tijd om eens stevig te gaan discussiëren over de democratie. En bovendien: in ons staatsbestel is de gemeenteraad het hoogste orgaan. Dus als de gemeenteraad het college alsnog verzoekt ´t Hemeltjen te vrijwaren van een metalen doos annex bouwmarkt dan heeft het college dat uit te voeren. Anders stappen ze maar op. Dat geldt ook voor wethouder Joop van Nuijs!

Ondertussen gaat de voorbereiding van de Formido bouw gewoon door. B en W schermen met het argument dat zelfs Monumentenzorg geen problemen heeft met de bouw. Dat lijkt indrukwekkend, maar het zegt mij bijzonder weinig. Die ambtenaren zijn helemaal niet betrokken bij het wel en wee van de gemeente en hoeven niet tegen die bouwmarkt aan te kijken. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe zij tot zo´n mening komen. Kijken ze niet veel meer naar de technische gevolgen van het bouwen dan naar de esthetische waarde en leefbaarheid? En hadden zij ook niet hun zorg uitgesproken over de te verwachten verkeersdrukte?

Maar het begint allemaal met het doorzetten van de bouwaanvraag door de eigenaar van de Formido. Die ondernemer in bouwmaterialen moet de ogen uit zijn kop schamen om zo tegen de publieke opinie en het maatschappelijk cultureel belang van een dorp in met het blinde eigenbelang voorop zijn eigen zin door te drammen. Eerst mocht er niet worden verhuisd naar het industrieterrein. Nu mag het wel, maar wil de eigenaar van de Formido niet verhuizen omdat “een betere locatie dan aan de Sint Antonieweg” niet is te vinden, lees ik in De Stentor. Als je zo´n gipsplaat voor je kop hebt, verdien je het niet om de Epenaren als klant te hebben. Zelf zal ik geen stap in de nieuwe Formido zetten. Ik ga niet jaren schrijven dat het bizar is om op die locatie te bouwen om er vervolgens wel te gaan winkelen. Dat zou bijzonder hypocriet zijn. Het is jammer voor de Formido, want ik kom er toch zeer regelmatig. Ik kan mij voorstellen dat meer Epenaren dit voorbeeld volgen. Gelukkig is er straks een alternatief: de Gamma… op het industrieterrein!

Maar zover is het nog niet. Ook voor politici geldt: alleen mensen zonder mening kunnen niet van mening veranderen. Natuurlijk moet je als overheid betrouwbaar zijn, maar dat wil niet zeggen dat je ook ruiterlijk kunt toegeven dat er in het verleden verkeerde afwegingen zijn gemaakt? Het belang van individuele ondernemers gaat toch niet zover dat een bepalend dorpsgezicht wordt aangetast? Zolang er niet wordt gebouwd kan de politiek dit nog tegenhouden. We leven toch niet in een gemeente waar ondernemers die lak hebben aan de inwoners en omgeving waar ze opereren het beleid bepalen? Dan bevindt de politiek zich in troebel water en stevent ze recht op de Koersk af.

Ik hoop dat Van Kessel zijn poot stijf houdt en dat hij het Politbureau en de apparatsjiks in de Oost-Duitse brandweerkazerne weet te overtuigen. Mochten Van Nuijs c.s. volharden op hun dwaalpad dan kunnen de burgers met voorkeurstemmen in 2010 laten blijken in hoeverre persoonlijke meningen in de politiek worden gewaardeerd. Helaas is er dan wel weer een mooi stukje Epe naar de knoppen. Laten we dan de parkeerplaats bij ´t Hemeltjen vernoemen naar alle wethouders die de bouw mogelijk hebben gemaakt. Dan krijgen de burgers van Epe in de toekomst direct antwoord als ze de vraag stellen: wie hebben deze dorpsverzieking in vredesnaam mogelijk gemaakt?

© Harold Makaske 3 januari 20072006 - Hoofdstuk: 10. Epe