Gekibbel bij radio 794

over geld...

Het gaat weer lekker. Radio 794 is nog niet in de lucht of de bobo´s rollen al over straat met verwijten naar elkaar. Aanleiding is een borrel van de ondernemersvereniging Epe. Volgens de commissie ´Kranra´ hadden de bestuursvoorzitter Arie Oudesluijs en voorzitter van het managementteam Dick van der Veen aanwezig moeten zijn om geld in te zamelen. Wat is het toch heerlijk om dit modderworstelen in de krant te lezen.

Volgens mij begint het succes van een radiozender bij de programmering en luisteraars. Mijn verhaal over de lokale zender was voor radio 794 aanleiding om mij uit te nodigen in het programma Infomix. De bedoeling was dat luisteraars zouden bellen om mij kritische vragen te stellen. Het bleef helaas akelig stil. De presentator - die bij dit programma inviel voor de vaste presentator - gaf op de zender ruiterlijk toe dat er eigenlijk ook in zijn kinderprogramma nooit wordt gebeld en dat er ook nooit platen worden aangevraagd. Ik heb ook later helemaal geen reacties gekregen op de discussie. En het moet mij van het hart, dat ik ook helemaal niemand ken die luistert naar radio 794. Wie de discussie over mijn vorige verhaal wil horen: klik hier.

En dan roepen de leden van de Kranra nu dat er al geld opgehaald moeten worden voor de zender. Van der Veen wijst terecht op de Mediawet. Geldschuiverij door het bedrijfsleven is in ons land gelukkig aan strikte voorwaarden gebonden. Een mogelijkheid is het verkopen van spotjes in reclameblokken. Voor potentiële adverteerders is de luisterdichtheid echter van groot belang. Luisteraars komen uitsluitend als je goed programmeert. Daar schort het nu aan.

De programmering is te eenzijdig en veel te diffuus. De culturele verschillen tussen Epenaren, Heerdernaren, Vaassenaren en de andere dorpen en buurtschappen zijn erg groot. Als je daarbij ook nog de grote diversiteit binnen de verschillende leefgemeenschappen in ogenschouw neemt dan kan iedereen met een beetje verstand van communicatie uitleggen dat je het met één algemene programmering niet gaat redden. Luisteraars moeten zich herkennen in een programma en dat vraagt om duidelijke doelgroepprogrammering. Daar ligt volgens mij de grootste uitdaging voor radio 794.

Voorlopig zullen de adverteerders nog niet in de rij staan. Ik vind het een gemiste kans dat bij de start van de nieuwe zender niet direct een aansprekende programmering is neergezet. Laten we hopen dat 794 geen Talpa/Tien wordt. Het bestuur en het managementteam van radio 794 en de Kranra zouden zich eens moeten verdiepen in de achtergronden van die zender. Uit Talpa/Tien kunnen in ieder geval twee lessen worden getrokken:
1. die zender is hét bewijs dat geld niet het succes van een zender bepaalt.
2. een valse start van een zender is heel moeilijk recht te breien.

Maar misschien is het wel het belangrijkste om de eigen ego´s diep in de kast te stoppen en de problemen eerst binnenskamers op te lossen voordat er in de pers wordt getoeterd.

Vorige artikelen over de lokale omroep
- Radio 794
- Epe gaat uitzenden

© Harold Makaske 15 januari 20072341 - Hoofdstuk: 10. Epe