De premiespaarregeling

Hoe het vrijkomen van geblokkeerde gelden voorkomt dat planten en dieren definitief uitsterven...

Deze week leek het wel of wij iedere dag de loterij wonnen. Telkens als we de brievenbus hoorde klapperen, renden wij naar de gang om te kijken welke kapitalistische instelling nu weer geld voor ons had. Door een combinatie van veel verschillende banen en wetgeving, waardoor de tegoeden van de spaarloonregeling vrijkomen, was het afgelopen week bijna dagelijks feest in huize Makaske-Jansen. Wat een genot om steeds te lezen dat er weer een bankrekening met al lang vergeten Euri om opheffing schreeuwt.

Nou won Corine - doordat zij steeds van baan was gewisseld - meer prijzen dan ik, maar gelukkig kreeg ik ook een envelop. De ASN bank herinnerde mij aan lang vervlogen tijden dat ik geld verdiende in het zweet des aanschijns. Toen had ik geen tijd om al het verdiende geld te laten stromen. Nu heb ik geen geld om de tijd te laten stromen. Maar daar is ineens verandering in gekomen. Ook ik blijk nog over een verborgen pot met geld te beschikken. En dan ga je natuurlijk direct nadenken hoe je met zo'n vermogen moet omgaan. Uiteindelijk kwam ik tot drie potentiŽle mogelijkheden.

1. Ik laat het bedrag staan op de rekening van de ASN bank. Deze maatschappelijk verantwoorde instelling belooft dat ze er milieu en natuurvriendelijke beleggingen mee gaan plegen en dat ik in ruil daarvoor 2,5% rente ontvang. Op zich niet slecht en ook nog voor een goed doel.

2. Ik haal het bedrag van de rekening bij de ASN, doek die rekening op en stop het geld in een kapitalistische spaarvarken met meer geslachtsdrift waardoor ik nog rijker word.

Maar waarom eigenlijk. Voor wie moet ik rijk worden? Moet ik geld achter de hand houden voor het geval er oorlog komt? In zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog steeg de verkoop van boeken enorm. De mensen gingen massaal lezen om hun zinnen te verzetten. In oorlogstijd loop je als antiquaar helemaal binnen. Oorlog is dus goed en het heeft helemaal geen zin daarvoor te gaan sparen!

3. Ik zou het geld ook kunnen uitgeven. Deze week las ik in de krant dat over 30 tot 50 jaar 25 tot 30 procent van alle nu nog aanwezige planten en diersoorten is uitgestorven. Dat komt door het broeikaseffect. Het heeft dus geen zin om het geld via de ASN bank te laten beleggen in natuurprojecten want die zijn ten dode opgeschreven. Mogelijkheid 1 valt dus ook af.

Geldt voor de mens: wie schrijft, die blijft. Voor uitstervende planten en dieren geldt in deze bange dagen: wie nu niet wordt gefotografeerd, die verteert!

Dus waarde lezer, de meest nobele oplossing voor mij is het geld te investeren in een super telelens om daarmee de uitstervende natuur voor eeuwig vast te leggen. Dan ben ik pas maatschappelijk verantwoord bezig en bewijs ik de uitstervende planten en dieren een dienst omdat ze dan tot in lengte van jaren bewonderd kunnen worden.

U zult nog even moeten wachten op de resultaten. De levertijd is een week of drie. Dan kan ik aan de gang met de 50 - 500 mm Sigmalens (predikaat: Super getest in Focus "Maandblad voor fotografie en imaging").

Nu maar hopen dat er in die tussentijd geen planten en dieren verdwijnen, maar ja... dat is dan de schuld van de lensverkoopmeneren en/of ditomevrouwen.

© Harold Makaske 18 januari 2004 - Hoofdstuk: 1. Belevenissen