Het hellende vlak

vrije keuze van artsen...

Gisteravond een interessante reportage in Nova. Het blijkt steeds vaker voor te komen dat orthodoxe moslims weigeren dat een mannelijke arts een vrouw helpt. De KNMG heeft een nieuwe richtlijn opgesteld waarmee patiŽnten dat het recht hebben.

In Nova kwam een Marokkaanse arts aan het woord die deze praktijk in duidelijke bewoordingen veroordeelt. Volgens hem verbiedt het moslimgeloof helemaal niet dat vrouwen door mannen worden geholpen. In Marokko en Turkije zijn de mannelijke gynaecologen in de meerderheid ("daar zijn meer mannelijke gynaecologen dan in Nederland"). Hij wees op het hellende vlak waar we door het toestaan van deze discriminatie op terechtkomen. En terecht. Wie worden na de mannelijke artsen geweigerd? Homoseksuele verplegers, mannelijk ambulance personeel of Joodse verpleegsters?

We mogen dit op geen enkele wijze toestaan in Nederland. Natuurlijk staat het iemand vrij om een voorkeur te hebben voor een bepaalde arts. Daar is niets mis mee, maar het kan niet zo zijn dat je op grond van een hersenspinsel mag discrimineren als de arts van je voorkeur niet beschikbaar is bij opname in een ziekenhuis of in geval van calamiteit.

We moeten daar keihard in zijn en iedere vorm van discriminatie op grond van religieuze waanvoorstellingen sterk veroordelen en verbieden in Nederland. Het is te gek voor woorden dat we hier heiliger dan de paus gaan worden. Als je niet geholpen wilt worden binnen de kaders van de normen en waarden van onze maatschappij dan ga je maar naar een land waar het anders is geregeld. Dan heb je hier niets te zoeken!


Bronnen:

De reportage van Nova

© Harold Makaske 18 december 20071094 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten