Weggooien belastinggeld deeltje zoveel

'identiteit' voor de rijksoverheid...

Het is al een paar even bekend, maar toch nog even voor het archief hier ook een berichtje op de site.

Balkenende wilde één nieuw logo voor de Rijksoverheid. Weg met alle dure huisstijlen van de verschillende departementen: allemaal één logo. Tot zover een goed initiatief. Maar dan komt de RVD in beeld: de Rijks Propaganda Dienst. In plaats dat men zelf eens creatief nadenkt, wordt een pitch (wedstrijd) tussen ontwerp bureaus uitgeschreven. Het begin der leegloop van de schatkist.

Studio Dunbar wint de wedstrijd en Balkenende heeft zijn nieuwe logo. Tadaaaa... dit is hetMaar ehhh... dat kennen we toch? Dat is toch hetzelfde logo, maar dan met de kleuren omgedraaid, als het huidige logo van het ministerie van Algemene Zaken?De kwisvraag van vandaag is dan ook: zoek de verschillen:Antwoord: behalve de omgedraaide kleuren zijn er geen verschillen.

Het zal je niet verbazen dat het winnende bureau ook het huidige logo van Algemene Zaken heeft ontworpen. In de Volkskrant verklaart de directeur van Dunbar dat het logisch is dat er wordt betaald voor ´het onderzoek´. Ja ja... de rekening bedraagt... 60.000 (lees: zestigduizend) euro (zegge: 132.000 oude Nederlandse guldens) voor een simpele photoshop truc. Ik weet zeker dat het verzinnen van de verklaring om het schandalige bedrag van de rekening goed te kletsen, langer duurde dat het 'ontwerpen' van wat het bureau trots op haar website noemt: ´de nieuwe identiteit´ van de Nederlandse overheid.

Ik blijf me erover verbazen dat binnen grote diensten als de RVD geen mensen zijn - of dat er niet naar die mensen wordt geluisterd - die dit ook zelf kunnen bedenken.

Vind je dit logo van de provincie Gelderland ook niet zoooo 2007?


Gelderland moet moderner! Met liefde pimp ik het logo van de provincie dan ook op.


En dit kost helemaal niet duur... egt niet!


© Harold Makaske 16 januari 20081542 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten