Interessante ontwikkeling in Arnhem

RTV Arnhem uit de lucht en verder op internet...

B&W van Arnhem stelt voor om het locale radio en televisie station van de stad uit de lucht te halen. RTV Arnhem krijgt in dat voorstel twee jaar de tijd om zich om te vormen tot een internetomroep in de vorm van een community. Dat is een uitermate interessante ontwikkeling.

Als je weet dat onderhand 80 procent van de huishoudens breedband internet heeft, is het ook een logische ontwikkeling. Zonder zender en licentie kan radio maken veel voordeliger. In 2005 verbaasde ik mij er al over dat de lokale radio van Epe met een zender de lucht in zou gaan. Voor zover ik weet, staat de geplande zender van Radio 794 nog steeds niet in Epe. Het lijkt mij onderhand verstandig dat ding definitief in de ijskast te laten.

Wie nu naar de site gaat van Radio 794 kan de uitzendingen nu al in perfecte kwaliteit via de computer beluisteren. Ik zie eigenlijk geen reden om nog langer door de ether luisteraars te zoeken. Zeker omdat onderhand ook wel duidelijk is, dat de zender amper luisterpubliek heeft in de gemeente Epe. Investeren in een zender wordt een dure hobby voor een aantal vrijwilligers.

Voor de Eper gemeenschap is het Arnhemse model veel interessanter. In dat model kunnen alle burgers uit die stad - en de mensen die betrokken zijn bij Arnhem - teksten, video- en audiofragementen aanleveren. Het is een veel aansprekender idee om een internetcommunity op te zetten in plaats van een in mijn ogen gedateerde - en voor veel mensen ook veel te religieuze - lokale radiozender. Wedden dat zo'n concept veel succesvoller wordt?

Bron:
Omroep Gelderland

Harold Makaske 16 juni 2009657 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten