Waar zijn de kleine vogeltjes gebleven?

Slaat "het geel" om zich heen?

De vogelbescherming waarschuwde enkele weken geleden voor de besmettelijke vogelziekte Trichomonasis, ook wel bekend als 'het geel'.

Het viel mij al een tijdje op dat er minder kleine vogels in de tuin zitten. Dit weekend heb ik nog eens extra opgelet en mijn vermoeden is bevestigd. Wat er aan de hand is, weet ik niet, maar ik zie helemaal geen geen vinken, roodborstjes en andere kleine vogels meer in de tuin. Ook lijkt het er wel op dat de merels veel minder actief zijn. Normaal zijn onze druiven in een paar dagen helemaal leeg gevreten door de merels, maar dit jaar kunnen we zelf druiven eten, want er komt maar heel incidenteel een merel kijken.

Ik hoop niet dat er hier net als in Duitsland een ware slachting onder de vogels plaatsvindt. De vogelbescherming adviseert om geen vogelvoer op te hangen. Normaal voeren we altijd vanaf november, maar gaan we nu niet doen. Dat heeft bovendien ook weinig zin als er amper voerbare vogels in de tuin zitten. Ik ben wel benieuwd of meer mensen merken dat ze minder vogels in de tuin hebben.

Harold Makaske 31 augustus 2009 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten