Volkskrant: content mag natuurlijk niks kosten

Interessante ervaring met de webredactie van de Volkskrant...

Belt een webredacteur van De Volkskrant op om voor de rubriek Opmerkelijk een artikel te schrijven over 'onze toeristische fietsroute'. Hij had het gelezen bij zijn boezemvrienden van Geenstijl.nl en wilde dat nieuws ook brengen.

"Maar er staan foto´s in het artikel en ik wil even weten of we die ook kunnen gebruiken. Hoe zit het met de rechten?", vroeg hij. Ik legde hem uit dat zowel Jan Paasman als ik professionele fotografen zijn (nou ja... Jan was dat tot voor kort), dat Epenaren.nl een principieel commercie en subsidie vrije website is, maar dat wij uiteraard wel betaald willen worden als commerciŽle organisaties onze content willen gebruiken. Tenzij we daar andere afwegingen in maken. Dat was een tegenvaller voor digitale dodebomen redacteur, want "wij betalen nooit voor foto´s voor internet", zei hij bedremmeld.

Dat verhaal kennen we onderhand van de oudpapierbeschrijvers en ik ben er heel rechtlijnig in. Een commerciŽle organisatie moet betalen. Zij geld verdienen, dan ik ook zakkenvullen. Dus met dollartekens in mijn ogen deed ik hem het peperdure voorstel om maar liefst vijftig euro te betalen voor het gebruik van alle foto´s uit het artikel op epenaren.nl. Dat zijn er dus vier (en een kleintje). Hij blij en ik samen met Jan Paasman een lunch om nieuwe ideeŽn voor epenaren.nl te bedenken.

Wat zegt deze tiepende virtuele houthakker? "Dan moet ik eerst even gaan vragen of dat kan. Ik bel zo terug als we het willen hebben." WOEHAHAHAHA... De redactie van de zichzelf respecterende krant moet eerst vergaderen of ze het symbolische bedrag van 50 euro (zegge: vijftig euro) willen betalen voor het gebruik van VIER foto´s.

Mooier nog... ik ben niet meer teruggebeld. Het item is blijkbaar geschrapt. Geld uitgeven door media is zoooo 1990.

Beste webredactie van de Volkskrant... Als jullie alle advertenties van jullie site halen, mogen jullie mijn foto´s gratis gebruiken. Enuh... ik begrijp hieruit dat ik jullie content wel gratis ende zonder te betalen mag gebruiken en verspreiden (als ik jullie maar even bel van te voren)? Oh nee... toch niet

En wederom een hartelijk welkom voor de bezoekers van geenstijl.nl


Update
De Volkskrant plaatst ook foto´s zonder de toestemming af te wachten.

20100721-vanliervolkskrant.jpg

© Harold Makaske 20 juli 201015004 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten