Hiep, hiep hoera!

15 jaar ex-muur...

Wie twintig jaar geleden had voorspeld dat binnen vijf jaar de Muur zou vallen en dat Sovjet Unie uiteen zou vallen, zou voor gek zijn verklaard. In 1985 was ik in Moskou op het Wereldjeugdfestival in de delegatie van de IFLRY (internationale liberale jongeren). Daar werd iedere vraag over vrijheid met de bekende wollige communistische arrogante retoriek in de prullebak gemieterd. Vier jaar later trokken de communisten aan het kortste eind. De drang van vrijheid van de Oost-Europese bevolkingen was niet langer te beteugelen. Eerst viel het IJzeren Gordijn tussen Hongarije en Oostenrijk en niet lang daarna was de Berlijnse Muur aan de beurt.

Wie 15 jaar geleden zou hebben gezegd dat in 2002 een politieke moord gaat plaatsvinden, dat op de herdenkingsdag van de val van de muur in Nederland een slachtoffer van een fundamentalistische rituele religieuze moord zou worden gecremeerd en dat twee parlementariėrs in Safe houses door de veiligheidsdiensten moeten worden bewaakt, zou helemaal voor gek zijn verklaard. De Nederlandse opinie was destijds in de ban van Francis Fukuyama's Het einde van de Geschiedenis en de Laatste mens. Het optimisme leek gerechtvaardigd... de vijand was verslagen. Het liberale denken had alle stromingen overwonnen... niet dus.

Ik waag mij niet aan voorspellingen, want de geschiedenis is grillig. Ik ben echter wel bang dat we nog veel meer van dit soort gebeurtenissen gaan meemaken. De overwinning van het liberalisme laat in ieder geval voorlopig nog 'even' op zich wachten.

© Harold Makaske 9 november 2004 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten