Dieren van de toekomst

Hoe ver moeten we gaan...

Gelezen op nu.nl

Koe krijgt koptelefoon

Uitgegeven: 19 november 2004 12:19
WAGENINGEN - De dagen van hekken rond weilanden en natuurgebieden zijn geteld. De koe krijgt een koptelefoon en zal vervolgens niet buiten zijn graasgebied 'swingen'. Praktijkonderzoeker Lenssinck van Wageningen Universiteit en Researchcentrum legde vrijdag uit dat de koe met koptelefoon over tien jaar realiteit kan zijn.

Lenssinck zet in zijn brochure over de toekomst van de melkveehouderij in het veenweidegebied de mogelijkheden uiteen om koeien met een satellietnavigatiesysteem (GPS) binnen weilanden en natuurgebieden te houden. De dieren krijgen een soort koptelefoon op. Die geeft een signaal aan het dier wanneer het buiten zijn domein dreigt te stappen. Dat kan met een piepje of met een klein stroomstootje.

Het idee om kuddes koeien in toom te houden met een GPS-systeem is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Het systeem is daar al uitgebreid getest. Volgens Lenssinck behoeft de vinding echter verbetering. Vooral de apparatuur moet veel kleiner en handzamer worden. De geteste koptelefoon is inclusief batterij behoorlijk groot waardoor de koe nu nog met "een halve koelkast" aan zijn lijf door de wei graast.

Onderzocht wordt of het Amerikaanse systeem ook in Nederland "bruikbaar" is. De onderzoeker overlegt daarover onder meer met Stichting Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Lenssinck benadrukt dat ook ethisch gezien nog moet worden vastgesteld of Nederland de techniek wil gebruiken. De grazers krijgen immers een koptelefoon op en worden van achter een computer op afstand bestuurbaar.


Tja... als je dit combineert met muziek - daarvan is bewezen dat koeien meer melk gaan geven - dan 'helpen' we natuur weer een stukje verder.
*Zucht*

Harold Makaske 22 november 2004 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten