Het gaat lekker

in Den Haag...

Gisteravond heb ik weer met gekromde tenen naar Den Haag Vandaag zitten kijken.

Verklaarde Wouter Bos vorige week nog in het debat over het schrappen van het artikel over de godslastering uit het wetboek van Strafrecht dat de PvdA voor zou stemmen "als er een uitspraak wordt gevraagd over het schrappen van zo'n overbodig wetsartikel", gisteren stemde de PvdA dus vrolijk tegen omdat "er alleen maar verliezers zijn bij zo'n stemming."

Na Nova kwam het diepzinnige programma Vara Laat. Daar had de presentatrice Thom de Graaf voor zich zitten. Die stelde doodleuk dat het misschien niet zo'n goed idee is geweest van het parlement om op dit moment over deze materie te gaan spreken. Dat Donner de discussie startte door te pleiten voor het vaker toepassen van dit artikel, blijken zelfs de insiders dus gemakshalve maar even te vergeten. De zoveelste generatie uit het christenpolitici-geslacht Donner heeft een onderzoek aangekondigd naar alle vormen van belediging. Ik wacht met spanning op de uitkomst daarvan. Laat ik maar voorspellen dat er helemaal niets gaat veranderen. Het is weer een mooi staaltje van CDA-politiek.

En dan wordt deze week de begroting van defensie behandeld. Daar gaat ook iets heel bizars gebeuren. Omdat een paar parlementariėrs van mening zijn dat enkele scheepswerven in Zeeland overeind gehouden moeten worden, wordt de minister van Defensie deze week gedwongen om vier kleine oorlogsschepen aan te schaffen. Het CDA had een nog merkwaardiger argument. Onze veiligheidssituatie is volkomen veranderd... "Nederland wordt bedreigd vanuit de zee." Ik ben wel benieuwd met welke vijand we nu weer te maken hebben. Of ik moet iets hebben gemist, maar tot op heden heb ik nog niets over mobilisatieplannen in Engeland en IJsland vernomen en zijn er voor zover ik weet ook nog geen haringen en kabbeljauwen met Lonsdale sweaters onder de kust gesignaleerd.

Hoe dan ook... om deze varende stokpaardjes van enkele Kamerleden te financieren, moeten twee vrij nieuwe peperdure fregatten worden verkocht. De minister is tegen. Hij voorziet dat er geld bij moet. Heel verstandig van de minister want begroten is niet de sterkste kant van de Nederlandse overheid.

Maar ja, ondanks het verzet van de minster staat de uitkomst nu al zo'n beetje vast. De kamer krijgt fijn de vier korvetten, want minister Kamp heeft eigen wensen. Hij wil 30 nieuwe speeltjes kopen... kruisraketten. Waarom ons land in deze tijd van bezuinigen in vredesnaam 110 miljoen Euro (toch bijna een kwart miljard guldens) over de balk smijt om een paar raketten te kopen, is mij een raadsel. Het leger is helemaal omgebouwd om als peacekeeping organisatie in VN en NAVO verband te worden ingezet. Voor vredesoperaties lijken mij kruisraketten niet echt geschikt. En als er al vijanden zijn dan slaan die dicht bij huis toe. Kamp gaat toch niet serieus de fundamentalistische moslims met kruisraketten te lijf?

© Harold Makaske 24 november 2004 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten