Misselijkmakende hondenbrokken

Proeven op honden om diervoeders te testen

Iemand wees mij op een reportage op televisie. Ik had die niet gezien, maar vind het belangrijk genoeg om er aandacht aan te besteden.

Een medewerker van de internationale dierenbeschermingsorganisatie PETA werkte een jaar undercover bij IAMS (dat bedrijf brengt onder andere het hondenvoer Eukanuba op de markt) en kwam in april van dit jaar (!?!) in de VS met schokkende beelden van dierproeven op honden naar buiten.

Op 1 december besteedde het Tros televisieprogramma Radar aandacht aan deze videobeelden. Hoe is het mogelijk dat ze zo'n acht maanden op de plank zijn blijven liggen!?! Hoe dan ook... wie ze niet heeft gezien, kan ze bekijken op de (Engelstalige) site van PETA. Daar staat ook een lijst met andere producenten van diervoeders die vergelijkbare proeven doen met huisdieren.

De beelden en berichtgeving zullen zonder twijfel 'verdicht' zijn om het extra schokkend te maken, maar al is het maar voor de helft waar - en dat er veel loos was, blijkt wel uit de reactie van de producent - dan is het weerzinwekkend genoeg om boos te worden.

Het is raadzaam de video's niet te bekijken als je net hebt gegeten!

Wil je meer informatie in het Nederlands? Dan moet je kijken op de site van de SP.
Merkwaardig is ook dat het bijna twee weken heeft geduurd voordat op de Nederlandse site van de Eukanuba producent een reactie was te vinden. De reactie bestaat uit - in slecht Nederlands vertaalde - persberichten (van april en juli 2003) met daaronder links die naar niet bestaande pagina's leiden. De communicatieprijs zal IAMS Nederland ook niet winnen...

Op de site van de Dierenbescherming staan reacties van enkele (Nederlandse) producenten. En daaruit blijkt dat het heel goed mogelijk is om te testen zonder dat honden en katten onder het mes hoeven... dat lijkt me ook niet meer dan logisch.

IAMS zegt ondertussen stappen te hebben ondernomen om dit soort uitwassen in de toekomst te voorkomen. Dat is natuurlijk prima, maar ik blijf me erover verbazen dat dat er producenten van diervoeders zijn die dit soort proeven blijkbaar heel normaal vinden.


Harold Makaske 13 december 2003 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten