Van het westelijk front geen nieuws

Berichten uit het koninklijke werppaleis...

De afgelopen dagen was ik even in Den Haag. Van de stad zelf heb ik weinig gezien want ik had het voorrecht in één van de koninklijke residenties te verblijven: Het koninklijke werppaleis Bronovo.

Ik was uitgenodigd te komen logeren op de afdeling Irene. Toen ik dat hoorde, verschenen er visioenen in mijn hoofd van kamers met grote bomen en walvisgeluiden op de achtergrond waar homeopathische kruiden worden toegediend door een alternatieve magiërs... maar niets is minder waar. Ook op deze afdeling lopen heuse zusters (ja, ja... verpleegkundigen!) rond die dreigen met grote spuiten met lange naalden en potten vol farmaceutisch gestookte pillen.
Het enige dat een beetje uit de toon valt in dit paleis is het ontbreken van een stijlvolle aankleding van de kamers. Die zien er nogal troosteloos uit van binnen.


Het uitzicht op een saaie muur (het kunstwerk rechts is een door een kind gemaakt schilderijtje dat waarschijnlijk is aangeboden tussen het zaklopen en het koekhappen tijdens één van de koninginnedagen)


Aan de sfeer van de kamer waar ik verbleef, wordt niets meer gedaan. Deze ruime kamer is namelijk een 'onttrekproject'. Hij wordt onttrokken aan de directe zorg als de diabetesverpleegkundige gaat hem gebruiken als kantoor (ze kwam net even kijken hoe ze de kamer gaat ombouwen). Zij moet in ieder geval niet klagen over de werkdruk in de zorg! Waar vind je dat in tijden van oplopende werkloosheid en economische recessie een kantoor met twee elektrisch verstelbare bedden, twee televisietoestellen, roomservice, eigen douche, toilet en wasbak?!?

© Harold Makaske 19 december 2003 - Hoofdstuk: 1. Belevenissen