Dat zeg ik: Gamma!

op het industrieterrein...

Nou kan ik mij herinneren dat ik in de discussie over het verplaatsen van de Formido naast het Rijksmonument ’t Hemeltjen steeds het argument hoorde dat de Formido zich niet op het industrieterrein mag vestigen. Als reden daarvoor werd steevast aangevoerd dat er geen detailhandel op het Industrieterrein mag.

Ik viel dan ook van mijn stoel toen ik vanmorgen in De Stentor las dat er plannen zijn om een Gamma op het industrieterrein te vestigen. Nu blijkt er ineens jurisprudentie te zijn op basis waarvan een bouwmarkt niet meer onder de reguliere detailhandel valt. Ik zou wel eens willen weten hoe oud die jurisprudentie is, want ik kan het allemaal niet meer volgen.

De Gemeente Epe gaat nu onderzoeken of een tweede bouwmarkt levensvatbaar is. Maar is er al geen discussie gevoerd om een tweede bouwmarkt toe te staan op het terrein van het toenmalige Ladders Post? En is er enkele jaren geleden ook geen onderzoek gedaan naar het economische bestaansrecht van een tweede bouwmarkt in Epe? Voor zover ik weet, was het resultaat van dat rapport dat één bouwmarkt genoeg is voor dit verzorgingsgebied.

Nu komt de Gamma met een onderzoek dat er wel degelijk ruimte is voor een tweede bouwmarkt in Epe. En wat doet de gemeente? Die gaat opnieuw onderzoek doen. Waarom? Ik heb geen grote Vinexlocaties aan de rand van het dorp waargenomen. En de mensen die de laatste jaren in de nieuwe appartementencomplexen zijn getrokken, zie ik ook niet dagelijks naar een bouwmarkt rijden. Het verzorgingsgebied is dus niet substantieel veranderd.

Zouden de dames en heren in het gemeentehuis zich wel realiseren dat ze nu alle partijen in de gordijnen hebben gejaagd? De mensen die ’t Hemeltjen willen beschermen zijn terecht woedend over deze gang van zaken. De eigenaar van de Formido ziet na tien jaar strijden met de gemeente ineens een concurrent op een schitterende locatie neerstrijken. En de burgers? Die zien de gemeente een zwalkkoers varen en vragen zich af waarom er kostbaar belastinggeld wordt verspild aan nieuwe onderzoeken.

Als de gemeente serieus iets wil onderzoeken dan zou de opdracht moeten luiden: hoe snel is het mogelijk een Formido bouwmarkt te realiseren op industrieterrein Kweekweg?

Maar zo gaat het natuurlijk niet. Ik voorspel dat in 2010 de Gamma op het industrieterrein staat en dat de Formido in een grote doos naast ’t Hemeltjen is gevestigd. Dan zijn er ook weer verkiezingen en dan beloven de politici opnieuw dat het allemaal beter wordt.Deze uitkomst is uiteraard volledig representatief en er kan natuurlijk over gecorrespondeerd worden.

© Harold Makaske 7 september 20061807 - Hoofdstuk: 10. Epe