Boekendiefstal

op de stoep...

Het is mooi weer dus er staat weer een tafeltje met allerlei boeken op de stoep: "1 euro per stuk, zes voor 5 euro". Terwijl ze nog maar net buitenstaan, komt er een viezige oude man bij kijken. Hij loopt naar de openstaande winkeldeur (met een hekje ervoor om te voorkomen dat Bram naar buitenloopt) en vraagt of hij binnen mag kijken.

Ik meld hem dat binnen alleen maar privé boeken staan en dat we op de stoep de laatste dingen uit de winkel opruimen. Hij draait zich om en graait verder in de bakken. Na verloop van tijd zie ik hem weglopen met een stapel boeken. Wantrouwend als ik ben, loop ik naar het busje waar hij het geld in zou moeten doen en zie dat het helemaal leeg is.

Ik roep de man achterna dat hij wel moet betalen. Hij roept terug dat hij het geld in het busje heeft gedaan. Daarop vraag ik hem om te komen, want het busje is leeg. Hij stapt van de fiets en zegt vervolgens dat hij het bord helemaal niet heeft gezien.

"Denkt u dat u deze boeken zo maar mag meenemen?", vraag ik hem. "U kunt heel slecht liegen, want net zei u nog dat u het geld in het busje hebt gedaan." Terwijl de man rommelt in zijn portemonnee, loop ik naar zijn fiets en haal de boeken onder zijn snelbinder vandaan. "Ik krijg vijf euro van u en dan mag u nog een boek uitzoeken, want dit zijn er vijf", zeg ik. Daarop zegt hij dat ik kan stikken in mijn boeken, loopt naar zijn fiets en verdwijnt.

We leven in een bizarre wereld.

© Harold Makaske 13 september 20061517 - Hoofdstuk: 6. Antiquariaat