Donner en Dekker opgestapt

Politieke toekomst Verdonk ook niet zeker...

Het was al lang duidelijk... Donner en Dekker konden niet aanblijven en hebben dan ook vandaag hun biezen gepakt. Volkomen terecht, dat hadden ze elf maanden geleden al moeten doen.

Minister Rita-ze-hebben-adequaat-gehandeld-Verdonk is blijven zitten. Sterker nog... ze krijgt het departement van Justitie erbij. Dat wordt lachen als deze niet-links-niet-rechts-maar-zonder-ideologie-minister wijzigingen van het strafrecht in de Kamer moet gaan verdedigen.

Maar laten we eerst nog maar even afwachten hoe dat gaat lopen, want ik denk dat Verdonk minder goed kan slapen dan op het eerste gezicht duidelijk is.

De onderzoeksraad van Pieter van Vollenhoven oordeelt ook over de gebrekkige nazorg aan de betrokkenen, het beleid van Verdonk, spijkerhard. In de Kamer heeft Verdonk een aantal keren gezegd dat de nazorg goed was geregeld. Uit het rapport van Van Vollenhoven blijkt dat het 'iets' anders ligt en dat zou betekenen dat ze voor de zoveelste keer de Kamer onjuist heeft geļnformeerd.

Uiteraard zullen VVD en CDA haar blijven steunen, maar of de rest van de Kamer dat ook zal doen, is nog maar de vraag. De linkse oppositie zal de kans grijpen om wederom een motie van afkeuring in te dienen. En dan is het interessant om te zien of de ChristenUnie daar steun aan zal geven. Rouvoet was op televisie zeer kritisch over Verdonk. Als de rechtse splinters een klein beetje politiek gevoel hebben, dan moeten ze beseffen dat ze grote strategische electorale belangen hebben bij een politiek zwaar beschadigde Verdonk. Tja... en dan kan zo'n motie van wantrouwen zomaar ineens een meerderheid krijgen en vliegt Verdonk niet links, niet rechts maar hup het kabinet uit.

© Harold Makaske 21 september 20061184 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten