Krijgt Epe een bejaardenbijlmer?

bij de Klaarbeek...

Was er eerst sprake van een kleinschalige uitbreiding van de Klaarbeek. Nu gaat het gerucht dat het De Klaarbeek drie grote flatgebouwen wil neerzetten op het terrein van de speeltuinvereniging Jolijt. De speeltuin zou dan helemaal moeten wijken. Volgens de informatie die mij heeft bereikt, is er sprake van dat er ruimte wordt gevonden voor een veel kleinere nieuwe speeltuin achter de Nieuwe Wisselse School. Daarnaast voorziet het plan erin de bomen en de groenstroken in de buurt op te ruimen ten behoeve van de flats en noodzakelijke parkeerplaatsen. Ook de groenstrook tussen de Jagerstraat zou in de plannen worden bestraat.

Ik vraag me sterk af of Epe zit te wachten op zo’n bejaardenbijlmer. De ervaring leert dat dergelijke verzorgingsprojecten na een jaar of twintig sterk zijn verouderd. We hebben een mooi voorbeeld in het dorp: De Boskamp. Dat verzorgingstehuis wordt binnenkort vervangen door een geheel nieuw centrum. Ik voorspel dat de levensduur van het nieuwe gebouw nog korter is dan het huidige tehuis.

De wereld is sterk aan het veranderen. In vergelijking met de ontwikkelingen van breedbandinternet en draadloze communicatie lijken de beleidsmakers zich voort te bewegen achter een rollator.

De techniek gaat in de komende jaren de wereld op zijn kop zetten. Ik zie u denken… dat horen we al jaren. Dat is ook zo, maar sinds enkele jaren zijn de breedbandverbindingen realiteit en de komende generatie ouderen zijn mensen die met beide benen in die virtuele wereld staan.

Deze ontwikkelingen bieden grote kansen. Zo is het niet meer nodig om fysiek te controleren of het goed gaat met mensen. Door een paar simpele detectoren in huis aan te brengen, kun je een waarschuwingssysteem aansluiten op de mobiele telefoon van een familielid of een centrale meldkamer.

Voorbeeld. Als een oudere niet voor half tien ’s morgens de slaapkamerdeur opendoet dan gaat de mobiele telefoon van één van de kinderen of komt er een melding bij een centrale meldkamer. Die kunnen contact zoeken met de persoon in kwestie om te verifiëren of alles goed gaat. Dit is geen science fiction. Ik voorspel dat het binnen een paar jaar grootschalig operationeel is.

Via het zelfde systeem zullen organisaties en ondernemers allerlei diensten aanbieden en de mogelijkheid bieden om boodschappen te bestellen. Creatieve ondernemers zullen op deze ontwikkelingen inspelen. Met dergelijke technieken kunnen mensen veel langer zelfstandig blijven wonen.

Ik vraag mij sterk af of bij de planning – nogmaals… ik heb uitsluitend het gerucht gehoord – van de Eper bejaardenbijlmer met deze ontwikkeling rekening is gehouden. Als de plannen kloppen, krijgt de speeltuinvereniging veel minder ruimte en dat terwijl de gemeente duizenden euro’s subsidie rondstrooit om jongeren achter de computer vandaan te krijgen door ze stimuleren te sporten en buiten te spelen. Daar zit een spagaat.

Daarnaast is het doodzonde om de mooie groenstukken in de wijk rond De Klaarbeek op te offeren voor flats die over een twintig jaar overbodig blijken. Epe ontgroent de laatste jaren in rap tempo en daar doet dit plan een forse schep bovenop.

Natuurlijk lijkt er ook één argument sterk voor de flats te pleiten. De ouderen die zelfstandig thuis blijven wonen hebben geen gemeenschapsruimte om Bingo te spelen. Dat leidt tot een enorm sociale isoloment. Maar ook daar zal een slimme organisatie wel op inspelen. Nu al hebben veel mensen een groter virtueel dan een fysiek netwerk. Via Skype en MSN communiceren mensen over de hele wereld. Niet alleen met tekst en geluid, maar ook met beelden. En wat is er dan mooier dan webcambingoën met mensen uit de hele wereld in de wetenschap dat de gewonnen kip de volgende dag door de boodschappenleverancier aan de deur wordt afgeleverd?

© Harold Makaske 22 september 20061502 - Hoofdstuk: 10. Epe