Het einde van de traditionele krant

Gratis dagblad op komst...

De directie van de Volkskrant heeft besloten met een gratis krant te komen. Dacht iedereen dat het Internet de traditionele media de nek zou omdraaien, de doodsteek komt mede vanuit eigen branche.

Dagbladen als Spits en Metro vormen nu al een enorme concurrentie voor de traditionele kranten. Uitgever PCM (Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad) heeft dus vorige week besloten met eigen wapens terug te gaan vechten.

Het rommelt al tijden in dagbladenland. Reorganisaties stapelen zich op en pakken vaak niet goed uit. Neem als voorbeeld het AD. Daarom lijken onorthodoxe maatregelen noodzakelijk.

De vervlechting van de oude en nieuwe media wordt ook steeds duidelijker. Binnekort komen Talpa en PCM met de site Skoeps.nl. Daar kan iedereen met een fotocamera in zijn telefoon zich aanmelden om zijn/haar foto's van actuele gebeurtenissen direct via MSN en Internet in te sturen. PCM en Talpa zeggen dat bij veel nieuwsgebeurtenissen toeschouwers sneller aanwezig zijn dan fotojournalisten en dus net zo goed foto's kunnen maken. Op zich is dat inderdaad zo - neem als voorbeeld de beroemd geworden foto van Theo van Gogh met het mes in zijn buik - maar in veel gevallen maken professionele fotografen wel betere foto's. Wat de uitgevers niet zeggen is hun geheime agenda om op deze manier gratis nieuwsfoto's te vergaren. Fotojournalisten kosten geld en waarom zou je voor foto's betalen als je ze ook gratis kunt krijgen? Kwaliteit blijkt geen rol meer te spelen.

Ik voorzie dat deze ontwikkeling gaat leiden tot het einde van de algemene fotojournalistiek. Er zullen wel gespecialiseerde fotojournalisten blijven voor bepaalde onderwerpen (sport, evenementen, politiek etc.), maar de grote groep fotojournalisten zal over enkele jaren op straat staan.

De volgende stap is dat er met locale correspondenten wordt gewerkt en dat er alleen nog maar bureauredacties en gespecialiseerde journalisten overblijven.

De dagen van de landelijke dagbladen lijken geteld. Via de nieuwe media is ook al de aanval ingezet op de regionale kranten. Ilse media komt binnenkort met Hier.nl. Op die site kunnen mensen hun locale nieuwtjes kwijt.

Ik durf sterk te betwijfelen of deze ontwikkelingen de kwaliteit van de berichtgeving goed doet. Maar dat zal vanzelf blijken en dan kan er zomaar ineens weer een markt ontstaan voor een kwaliteitskrant.

Harold Makaske 2 oktober 20061523 - Hoofdstuk: 5. Losse gedachten